zdravetipy_transparent-horizontal-pozitiv

Domáce tekuté korenie z liečivého ligurčeka: Keď máte tento starý RECEPT, už nepotrebujete žiadne iné dochucovadlá!

Nič neochutí polievky tak, ako toto domáce korenie.

Žiadna chémia a hlavnou prísadou je liečivý ligurček, ktorého silu poznali už naše babičky.

 

 

10 blahodárnych účinkov ligurčeka na vaše telo a zdravie:

Podporuje trávenie, ak chudnete, ide o toho najlepšieho pomocníka,

Urýchľuje metabolizmus,

Podporuje vylučovanie žlče – výborná prevencia ochorení žlčníka,

Odstraňuje plynatosť a nafukovanie,

Prevencia proti kardiovaskulárnym ochoreniam, čistí krv aj cievy,

 

 

Močopudné účinky – je výborný pre ľudí, ktorí trpia častými zápalmi močového mechúra, obličiek a vylučovacej sústavy,

Odstraňuje nadbytočnú vodu z organizmu, ak veľa solíte, ligurček vám vyčistí telo od nadbytočného sodíka,

Prečisťuje dýchacie cesty – zbavuje hlienu a uľahčuje dýchanie,

 

 

Výluhom z ligurčeka môžete úspešne liečiť ochorenia kĺbov, akými je reuma, artróza alebo dna.

Môžete vyvariť všetky časti rastliny, najvýraznejší účinok má však koreň.

Čaj z koreňa ligurčeka niekoľkokrát denne dokáže účinne zmierniť veľa zdravotných ťažkostí.

Výborný počas chrípky – ligurček je nielen skvelou prevenciu, ale pomôže vám aj rýchlejšie sa opäť vyzdravieť.

Potrebujeme:

 

 

Foto: pixabay.com

 

Ligurček aj so stonkami (použijeme toľko ligurčeka, koľko korenia chceme robiť, u mňa platí, že čím viac, tým lepšie)

400 ml vody

1 lyžičku soli

1 lyžičku čerstvej majoránky (ak nie ej tak aj sušenej)

2 lyžice slnečnicového oleja (alebo podľa potreby)

Postup:

 

 

Ligurček poriadne osprchujeme a pomelieme na mäsovom mlynčeku.

Dáme do hrnca, pridáme vodu a varíme 15 minút.

Zmes scedíme cez biele plátno, poriadne vyžmýkame.

 

Foto: pixabay.com

 

Do tekutej zmesi pridáme soľ, 2 lyžice oleja a majoránku.

Varíme tak dlho, až výluh zredukujeme na polovicu.

 

 

Nalejeme do pohárov a obrátime hore dnom.

Vzniknutý koncentrát môžeme pridávať do polievok a podľa chuti aj do do omáčok.

Vyskúšajte aj domáci bujón

V niektorých prípadoch si pri varení pomáhame kockovými bujónmi, ktoré však nie sú veľmi kvalitné.

Preto by ste si doma mali vyrobiť vlastný bez chémie, ktorý viete uskladniť na dlhý čas.

 

 

Vynikajúci domáci zeleninový bujón podľa jednoduchého receptu z youtube kanála Zdravé recepty.

Postup:

3 mrkvy

1 pór

2 paštrnáky

2 koreňové petržleny

1 cibuľu

2 strúčiky cesnaku

1/2 kalerábu

1/2 zeleru s vňaťou

1 kurkumu

hrsť petržlenovej vňate

slnečnicový olej

80 g soli

Postup:

Umytú mrkvu ošúpeme.

Nakrájame na kocky a vložíme do hlbokej misky.

 

 

Z póru odstránime koniec.

Rozkrojíme na polovicu, potom na plátky a vložíme do misy.

 

 

Ďalej do misy pridáme na kocky nakrájaný paštrnák a petržlen.

Pridáme cibuľu a nakrájané cesnakové strúčiky.

 

 

Z kalerábu odstránime stonky, ošúpeme, nakrájame a pridáme do misy.

Pridáme nakrájaný zeler a nasekanú zelerovú vňať.

 

 

Kurkumu ošúpeme, nakrájame a vložíme do misky.

Nakoniec pridáme nasekanú petržlenovú vňať.

 

 

Veľkú panvicu naolejujeme, pridáme zeleninu a dôkladne premiešame.

Zmes posypeme soľou, premiešame a opečieme, kým nepustí šťavu.

 

 

Potom panvicu prekryjeme pokrievkou.

Varíme do mäkka asi 8 minút.

Zmes preložíme do nádoby a tyčovým mixérom rozmixujeme.

 

 

Zeleninovú hmotu preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a rovnomerne zarovnáme.

Plech prekryjeme fóliou, necháme vychladnúť a vložíme na noc do mrazničky.

 

 

Bujón nakrájame na kocky a obalíme v alobale.

Potom kocky vložíme do uzatvárateľného plastového vrecka.

Môžeme uskladniť v mrazničke.

 

 

Dobrú chuť!

Video návod:

 

 

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: Pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn

Najlepšie tipy pre zdravie