Táto úžasná vec sa stane s vaším telom, ak si dáte cez deň obyčajný kefír: Začnite už zajtra a budete ako vymení+najlepšie recepty!

Kefír je fermentovaný mliečny produkt, ktorý sa považuje za jednu z probioticky najhodnotnejších potravín na svete. Jeho jedinečnosť spočíva v tom, že telu dodáva mnohé vitamíny a minerály a zároveň lieči mnohé druhy ochorení- potvrdili to aj samotní vedci. Toto sú úžasné dôvody, prečo si túto zázračnú potravinu dopriať každý deň!

Účinky kefíru, ktoré sa oplatí vyskúšať na vlastnom tele

  • Kľúč k lepšej imunite a zdravému tráviacemu systému.
  • Prevencia rakoviny hrubého čreva (je plný prospešných baktérií nevyhnutných pre črevnú mikroflóru).
  • Zlepšuje obranu proti vírusovým ochoreniam.
  • Liečba nešpecifických črevných zápalov.
  • Zlepšuje trávenie, stimuluje trávenie.
  • Budovanie hustoty kostí.
  • Čisté probiotikum.
  • Zlepšuje laktózovú intoleranciu
  • Normalizuje krvný tlak.
  • Zlepšuje komunikáciu medzi mozgom a tráviacim systémom
  • Detoxikuje, chráni bunky pred poškodením.
  • Priamym nanesením na pokožku dokáže liečiť niektoré kožné problémy ako vyrážky a ekzémy

Kefír a chudnutie

Kefír stimuluje trávenie a zlepšuje metabolizmus v každom veku. Je prevenciu zápchy a problémoch s trávením. Kefír je ideálny aj v boji proti nadbytočným kilogramom. Kefír so škoricou a zázvorom je receptom ideálnym pre zdravie a chudnutie. Nápoj zmierňuje hlad a škorica (dokonca aj v malých množstvách) výrazne urýchľuje metabolizmus. Zázvor je taktiež výborný prostriedok pre lepšie trávenie.

 

Potrebujeme:

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

250 ml kefíru
1 lyžička. strúhaný zázvor
0,5 lyžičky. škorica

Zmiešajte všetky zložky v mixéri. Ak chcete, môžete pridať citrónovú kôru.

Nápoj pite počas dňa, ideálne pred jedlom.

Chráni telo pred rakovinou

Zistilo sa, že konzumáciou kvasených potravín je možné zničiť viaceré druhy rakovinových tumorov. Mnohí lekári sa zhodujú, že pravidelné pitie kefíru a prospešné baktérie v črevách sú výbornou prevenciou pred ochoreniami tráviaceho traktu aj rakovinou hrubého čreva.

Budete lepšie odolávať chorobám

V tráviacom trakte sa totiž nachádza viac než 75% nášho imunitného systému. Trilióny a trilióny „dobrých“ baktérií a húb tu zvádzajú boj so „zlými“ mikroorganizmami. Práve „dobrým“ baktériam vďačíme za to, že sme na žive, náš organizmus funguje správne a sme zdraví.

Zlepšuje alergie

Rôzne formy alergií aj autoimunitných ochorení sú spájané s prebiehajúcim zápalom v tele.  Mikroorganizmy kefíru podporujú imunitný systém a prirodzenou cestou znižujú alergické reakcie. Niektoré štúdie poukazujú na možnosť, že alergie sú spôsobené nedostatkom vhodných baktérií v našom čreve. V iných štúdiách sa zistilo, že užívaním probiotík došlo k zlepšeniu alergických ochorení a kvality života. pripomeňme si, že kefír je čistým probiotikom.

Podporuje detoxikáciu

Mutagény sú rôzne látky, ktorá doslova upravujú našu DNA a nachádzajú sa všade v našom prostredí.  Kefír obsahuje veľké množstvo kyseliny mliečnej, ktorá na seba viaže (a teda neutralizuje) spomínané toxíny a iné huby.

Budete mať pevnejšie kosti – zázrak pre ženy v menopauze

Pravidelné pitie kefíru posilňuje kosti a redukuje riziko osteoporózy. Zvyšuje totiž vstrebávanie základných kostných stavebných prvkov – vápnika a horčíka. Navyše, pretože sa jedná o mliečny výrobok, prirodzene sa v ňom nachádza veľa týchto minerálov a aj fosforu, vitamínu D a vitamínu K2. Osteoporóze sú vystavené najmä ženy v období menopauzy, kefír je jedným z najjednoduchších prostriedkov, ako svoje kosti a kĺby ochrániť.

Lieči syndróm podráždeného čreva, alergie a astmu

Kefír je aj efektívnym prírodným liečivom v prípade, ak trpíte syndrómom podráždených čriev, rôznymi alergiami či astmou. Za týmito chorobami sa totiž skrýva zápal, ktorý oslabuje imunitný systém. Ten potom prehnane reaguje aj na látky, ktoré si inak „nevšíma“. Kefír znižuje zápalové reakcie a zároveň dopĺňa obranyschopnosť organizmu.

Správna dávka

Niektorí odborníci odporúčajú užívať kefír denno-denne v neobmedzených množstvách. Iní zas 3 až 5-krát do týždňa v množstve 1 až 2 dl. Ja vám odporúčam vyskúšať rôzne množstvá a nájsť ten správny pomer a pravidelnosť konzumácie. Určite začnite s menšími dávkami (niekoľko lyžičiek), pretože kefír môže naštartovať detox organizmu a vyplavené jedy sa môžu, ale nemusia prejaviť, napríklad vo forme vyrážky. Keď budete v jeho konzumácii pokračovať, časom sa tráviaci trakt vyčistí a vy si budete užívať už len spomenuté výhody.

Recept z kefíru

Potrebujeme:

450 ml kefíru

20 g želatíny v prášku (môžeme použiť aj pláty želatíny)

Vanilkovú arómu

Med alebo stéviu na dosladenie

Pár kvapiek citrónovej šťavy

Postup:

Želatínu pripravíme podľa návodu. Necháme napučať v studenej vode a potom zahrievaním rozpustíme. Želatínu vmiešame do kefíru, pridáme aj med, vanilku a kvapku citrónovej šťavy.

Navrstvíme do malých pohárov a necháme stuhnúť. Podávame s čerstvým ovocím alebo preliate ovocnou šťavou. Je to pochúťka a chutí aj deťom!

Kefírová marináda pre super jemné mäsko

Potrebujeme:

1,5 kg mäsa (bravčové, hovädzie, kuracie či jahňacie)

1 l kefíru 2,5 %

0,5 kg cibule

10 guličiek čierneho korenia

2 lyžice oleja

Soľ

Bobkový list

Červenú papriku

Ďalšie korenie podľa chuti (oregano, petržlenovú vňať,…)

Postup:

Všetky ingrediencie na marinádu zmiešame a mäso dáme marinovať – ideálne na celú noc. Marináda je vynikajúca na prípravu pečeného či grilovaného mäsa.