Táto rastlina vyženie z domu pavúky, komáre aj ďalšiu háveď: Stačí s ňou urobiť toto a máte pokoj celý rok!

Bylinka, ktorej latinský názov je Plectranthus, je ale známa pod celým radom ďalších názvov. Mexický eukalyptus, grécky eukalyptus či španielsky tymián  U nás jednoducho nádchovník. Jedná sa o veľmi zaujímavú rastlinku s pomerne silnými lístkami posiatymi množstvom jemných chĺpkov. Oveľa dôležitejšie však sú v rastlinke obsiahnuté silice, ktoré robia skvelú prácu predovšetkým pri liečbe mnohých zdravotných neduhov – zlikviduje nádchu, bojuje proti prechladnutiu aj zápalom. Táto rastlinka však toho dokáže oveľa viac.  On toho však dokáže oveľa viac. Málokto vie, že táto nenápadná zelená rastlinka, ktorú mnohí prirovnávajú k mäte piepornej, dokáže zatočiť aj s hmyzom a škodcami!

Zatočí s muchami, komármi aj pavúkmi

Ak si myslíte, že na háveď niet lepšej bylinky, ako mäta, ste na omyle. Nádchovník je proti otravnému hmyzu hotová bomba. Vyrobte si z nej silný domáci repelent, môžete ho používať vo vnútri aj vonku.

Potrebujeme:

1/2 l vody
1 hrnček listov nádchovníka
1 lyžicu octu

postup:

Vodu zvarte v menšom hrnci, pridajte lístky a stonky nádchovníka, kastról zakryte, vypnite plameň a nechajte uzavreté vychladnúť. Akonáhle máte odvar studený, precedíte cez sitko, pridáte lyžicu octu a je hotovo. Nie je nič jednoduchšie, než repelent naliať do malej rozprašovacia fľaštičky a pamätať na to, že sa máte nastriekať zakaždým, keď idete niekam von, kde hrozí výskyt kliešťov. Zďaleka najlepšie je postriekať holú kožu, samozrejme hlavne od kolien nadol. Repelent ale nerobí škvrny ani na oblečení.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Aká je trvanlivosť takto pripraveného repelentu? Vďaka octu sa repelent nepokazí ani za mesiac, do tej doby ho ale celkom iste spotrebujete. Vždy je ale lepšie uchovávať ho v chladničke.

Náš tip: Odvar bude ešte viac účinný, ak okrem rýmovníku pridáte tiež pár vetvičiek tymiánu (alebo pol sáčku sušeného) a pár vetvičiek levadule (alebo 3 kvapky levanduľovej silice).

K mäsu v kuchyni, aj ako prírodný liek!

Rýmovník je vlastne takým všestranným domácim pomocníkom. Jeho lístky môžeme skúsiť využiť aj v kuchyni, a to všade tam, kde sa používa šalvia, teda napríklad na dochutenie zveriny alebo do marinády na grilovanie mäsa.

Nádchovník pestujeme nielen pre jeho mätovo-medovkovú vôňu. Čaj z listov rastliny pomáha nielen pri prechladnutí, ale aj mierni bolesti hlavy, astma, črevné a žalúdočné koliky, urovnáva trávenie a dokonca pôsobí aj proti parazitom v črevách. Na odvar z rastliny úplne vystačí jeden lístok na 200 ml vody. Odvar pomáha pri vysokom tlaku a srdcových problémoch, pomôže však tiež po vychladnutí na drobné ranky a popáleniny, je urýchľovačom hojenie.