Táto polievočka je naozaj klenot českej kuchyne. Polievočka je fantastická, sýta a pritom úplne jednoduchá. Naučte sa pravú českú kulajdu.
Potrebujeme:
2 lyžice masla
2 lyžice hladkej múky
4 zemiaky
2 šálky nakrájaných čerstvých lesných húb
200 ml smotany min. 30% (ja som dala smotany menej)
1 – 1 ½ litra vývaru
menší zväzok čerstvého kôpru
4-5 lyžíc octu
2-3 lyžice kr. cukru
soľ, mleté čierne korenie
bobkový list
nové celé korenie
Postup:
V hrnci rozpustíme maslo, pridáme múku a vymiešame ružovú zásmažku. Prilejeme vývar a rozmiešame tak, aby v tekutine neboli hrudky. Vývar prilievame postupne podľa toho, akú hustú polievku chceme mať.Privedieme k varu a plameň stiahneme na minimum. Vložíme očistené nakrájané huby, bobkový list a nové korenie. Osolíme a okoreníme. Povaríme na miernom ohni 15 minút. Potom pridáme do polievky zemiaky nakrájané na kocky a opäť povaríme až kým nie sú zemiaky mäkké. Do polievky pomaly prilejeme šľahačkovú smotanu – za stáleho miešania, cukor a najemno nasekaný kôpor, premiešame a necháme prevariť ešte pár minút. Nakoniec polievku odstavíme a vmiešame ocot. Podávame s dobrým domácim chlebom a posypané kôprom. Kulajda sa tiež podáva so strateným, alebo natvrdo uvareným vajíčkom.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)