plny-hrniec_transparent_negativ.png

Táto polievka zasýti aj drevorubača: Naučte sa fantastickú Kulajdu – táto polievka je pýchou českej kuchyne!

Táto polievočka je naozaj klenot českej kuchyne. Polievočka je fantastická, sýta a pritom úplne jednoduchá. Naučte sa pravú českú kulajdu.

Potrebujeme:

2 lyžice masla

2 lyžice hladkej múky

4 zemiaky

2 šálky nakrájaných čerstvých lesných húb

200 ml smotany min. 30%  (ja som dala smotany menej)

1 – 1 ½ litra vývaru

menší zväzok čerstvého kôpru

4-5 lyžíc octu

2-3 lyžice kr. cukru

soľ, mleté čierne korenie

bobkový list

nové celé korenie

Postup:

V hrnci rozpustíme maslo, pridáme múku a vymiešame ružovú zásmažku. Prilejeme vývar a rozmiešame tak, aby v tekutine neboli hrudky. Vývar prilievame postupne podľa toho, akú hustú polievku chceme mať.Privedieme k varu a plameň stiahneme na minimum. Vložíme očistené nakrájané huby, bobkový list a nové korenie. Osolíme a okoreníme. Povaríme na miernom ohni 15 minút. Potom pridáme do polievky zemiaky nakrájané na kocky a opäť povaríme až kým nie sú zemiaky mäkké. Do polievky pomaly prilejeme šľahačkovú smotanu – za stáleho miešania, cukor a najemno nasekaný kôpor, premiešame a necháme prevariť ešte pár minút. Nakoniec polievku odstavíme a vmiešame ocot. Podávame s dobrým domácim chlebom a posypané kôprom. Kulajda sa tiež podáva so strateným, alebo natvrdo uvareným vajíčkom.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Najlepšie recepty na dnes