Taliansky koláč Panettone

Táto bábovka je naša najobľúbenejšia. Zvykli sme ju kupovať v obchode, ale odkedy mám tento recept, robím ju doma a zďaleka nie len na sviatky.

Táto bábovka je naša najobľúbenejšia. Zvykli sme ju kupovať v obchode, ale odkedy mám tento recept, robím ju doma a zďaleka nie len na sviatky.

Je ako vatička, len sa treba držať receptu – u nás doma je to najobľúbenejší koláč vôbec.

Recept mám zo stránky vinosardo.

Majka. C

Potrebujeme:

500 g hladkej múky

...

125 g trstinového cukru

125 g masla (zmäknutého)

100 g sušených hrozienok

100 g citrónovej kôry

50 g sušených brusníc

50 g mandlí

2 lyžice rumu alebo 0,5 dcl vína

120 ml vlažného mlieka

½ lyžičky soli

12 g droždia

1 vanilkový cukor alebo vanilkový extrakt

1 lyžica medu

2 vajcia

Postup:

Hrozienka a brusnice si namočíme tak na hodinu do rumu či portského vína.

 

Múku a cukor spolu zmiešame, uprostred  nasypeme  droždie, pridáme štipku soli.

Vlažné mlieko zmiešame s  vajcami, vanilkovým extraktom a citrónovou kôrou.

Toto celé pridáme do zmesi cukru a múky s droždím.

K tomu pridáme ešte lyžicu medu.

Spolu dobre zmiešame a vypracujeme hladké cesto.

Pridáme mäkké maslo ešte raz dobre pomiesime.

Nasiaknuté hrozienka a brusnice zlejeme a zapracujeme aj s mandľami do cesta.

Ak nám zostane rum , či víno,  už ich viac nepridávame.

Takto pripravené cesto necháme kysnúť aspoň 2 hodiny, pokiaľ cesto nezdvojnásobí svoj objem.

Cesto bude lepkavejšie.

Vykysnuté cesto rozdelíme na časti a vlejeme do originálnych papierových foriem na panettone alebo do bábovkovej formy vystlanej papierom na pečenie.

 

 

Takto pripravené prekryjeme utierkou a ešte necháme asi hodinu kysnúť.

Rúru vyhrejeme na 190°C.

Cesto potrieme roztopeným maslom a ostrým nožom ho narežeme do kríža.

Pečieme na dolnej mriežke rúry asi hodinu.

Špáradlom si zistíme, či je koláč hotový.

Asi v polovici pečenia,môžete vrch prikryť alobalom, aby sa nespiekol.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay