Paradajky sú veľmi chutné, aromatické, a ak do pohárov uložíte striedavo s bazalkou, potom sú krásne. Cibuľa, cesnak a purpurová bazalka dopĺňajú paradajky a dodávajú im špeciálnu chuť.
Recept sme našli na youtube.
Potrebujeme:
paradajky, 2 kg;
feferónka, 1 ks;
cibuľa, 2 ks;
bazalka a kôpor;
cesnak, 6 strúčikov;
bobkový list, 3 ks;
soľ a cukor, 3 lyžice;
ocot 70%, 3 lyžice
Postup:
Paradajky vyberáme pevné, nie prezreté, stredne veľké.
Nakrájame na 2 časti, odrežeme konce.
Pálivú papriku nakrájame nadrobno.
Cibuľu je možné použiť červenú alebo žltú a nakrájame ju na tenké polkruhy.
Cesnak nakrájame na plátky.
Nakrájajte bylinky, odtrhnite listy bazalky zo stoniek.
Na dno pohárov dáme kôpor, trochu cesnaku.
Pokračujeme vrstvou paradajok, cibule, bazalky a kôpru, potom dáme opäť cesnak.
Pokračujeme vo vrstvení, pridáme aj pálivú papriku.
Do každého pohára dáme nakoniec soľ, cukor, ocot.
Naplníme nádoby vriacou vodou, zatvoríme viečka.
Poháre niekoľkokrát potrasieme a otočíme ich, zabalíme, kým nevychladnú.
Môžete ho uložiť v suteréne, trvanlivosť je až rok.
Tento taliansky recept z paradajok môžete použiť napríklad ako predjedlo – je veľmi chutné, aromatické, s jemnou pikantnou pachuťou.
Paradajky a bylinky je vhodné dobre opláchnuť, aby bol všetok obsah v nádobách čistý a neplesnivel.
Video návod: