plny-hrniec_transparent_negativ.png

Žiadna rúra, žiadne droždie: Neuveríte, ako sa pripravujú – každý si bude pýtať recept!

Pripravte si doma tradičné talianske chlebové placky, ktoré sú veľmi tenké a jemné ako bavlnka.

Príprava je veľmi nenáročná a výsledok rozhodne bude stáť za to.

 

 

Výnimočný recept na jemné placky z youtube kanála Halime’nin mutfağı.

Potrebujeme:

1/2 pohára vody (100 ml)

1/2 pohára mlieka (100 ml)

1,5 ČL soli (9 g)

3,5 šálky hladkej múky (420 g)

Na potretie a posypanie:

dostatok rastlinného oleja

dostatok škrobu

Postup:

Do hlbokej misky nasypeme soľ.

Nalejeme vodu.

 

 

Pridáme mlieko.

Miešame, kým sa soľ nerozpustí.

 

 

Nasypeme múku.

Premiešame a rukou miesime 2-3 minúty.

Vymiesime hladké a mierne tuhé cesto.

Misku s cestom prekryjeme a necháme 45 minút odpočívať.

 

 

Cesto vyberieme na pomúčený stôl.

Rozdelíme ho na 14 častí.

Všetky časti cesta zrolujeme do guliek.

Guľky preložíme na tanier, prekryjeme fóliou a necháme 10 minút odpočívať.

 

 

Guľku cesta preložíme na pomúčený stôl.

Valčekom rozvaľkáme kruh s priemerom asi 10 cm.

7 rozvaľkaných ciest potrieme olejom.

Potom naolejované cesto posypeme škrobom a rozotrieme ho po celom povrchu.

 

 

Suché cesto položíme na naškrobené cesto.

Cesto poukladáme na tanier.

Stôl posypeme soľou, položíme cesto a valčekom ho rozvaľkáme asi na 25 cm.

Suchú panvicu zohrejeme na vysokú teplotu.

 

 

Začneme smažiť placky.

Ak je spodok jemne zhnednutý, hneď placku obrátime.

 

 

Ak sú všetky strany rovnako usmažené, placky oddelíme (viď video).

Môžeme servírovať.

Napríklad ako prílohu na grilovačku.

 

 

Prajeme vám dobrú chuť!

Video návod:

 

 

Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: unsplash
Foto: unsplash
Foto: pexels

Najlepšie recepty na dnes