Talianska chlebová pochúťka: Prudko návyková Foccacia plnená prosciuttom a syrom!

Foccacia je talianska chlebová placka, ktorá trochu pripomína slovenské osúchy. Príprava nie je nijako náročná a je to vážne dobrota. Už pri ich pečení sa vám budú pri tej vôni zbiehať slinky. Ak sme vám urobili chúťky, tak poďme na to.

Tento recept mám oroginál z Talianska a je taký fantastický, že bude určite žať úspechy aj u vás doma.

 

FOCACCINE al Forno di PROSCIUTTO COTTO

zdroj: blog.giallozafferano.it

 

Foccacia je talianska chlebová placka, ktorá trochu pripomína slovenské osúchy.

...

Príprava nie je nijako náročná a je to vážne dobrota. Už pri ich pečení sa vám budú pri tej vôni zbiehať slinky.

Ak sme vám urobili chúťky, tak poďme na to.

Potrebujeme:

500 g hladkej múky extra špeciál

1/2 kocky droždia

300 ml vody

soľ

extra panenský olivový olej

oregano

150 g šunky, slaniny alebo originál prosciutto

150 g obľúbeného syra

voliteľné:

olivy

 

Step by step collage for raising focaccia bread dough

 

Postup:

Do misky si dáme vlažnú vodu.

Namrvíme do nej droždie.

Dôkladne rozmiešame vidličkou kým sa nerozpustí.

 

 

V menších dávkach pridávame preosiatu múku.

Osolíme a miešame až kým nevypracujeme homogénne cesto.

Misu s cestom prikryjeme utierkou.

 

 

Necháme kysnúť cca 1,5 – 2 hodiny.

Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku.

Cesto roztiahneme rukami tak, aby ostalo čo najtenšie (cca 0,5 cm).

 

 

Potom vykrojíme kruhy s priemerom cca 5-6 cm.

Do stredu kruhu vložíme šunku a syr.

Môžeme pridať olivy.

 

 

Prikryjeme ďalším kruhom cesta a kraje poriadne spojíme.

Povrch potrieme trochou olivového oleja.

Posypeme štipkou oregana.

Plech pokryjeme papierom na pečenie.

 

 

Pečieme vo vyhriatej rúre asi 15 minút pri 250 stupňoch.

Necháme vychladnúť a podávame napríklad k vínku, alebo len tak ako slanú pochúťku.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pexels