plny-hrniec_transparent_negativ.png

Toto pečivo ste ešte určite NESKÚŠALI: Cesto položte do pohára a rozklepnite vajíčko!

Úžasné plnené žemle podľa receptu našich starých mám, ktoré vás prekvapia svojou chuťou.

Sú také chutné a jemné, že sa rozplývajú v ústach.

 

 

Famózny recept z youtube kanála ЧАЙХАНА Узбечка na výnimočné domáce plnené žemle.

Potrebujeme:

250 ml vody

1,5 ČL soli

550 g hladkej múky

150 g masla

vajcia

 

 

paradajku

soľ a korenie podľa chuti

1/2 ČL masla na každú žemľu

sezamové semiačka

rascu

Postup:

Do misky pridáme vodu, soľ a lyžičkou premiešame.

Pridáme múku, rukou premiešame a vymiesime cesto.

 

 

Misku s cestom prekryjeme fóliou.

Necháme 15 minút odstáť.

Cesto rozvaľkáme na nepomúčenom stole.

Potrieme zmäknutým maslo a preložíme (viď video).

 

 

Cesto potlačíme rukami, prekladáme a vaľkáme (viď video).

Potom ho zabalíme do fólie.

Vložíme na 30 minút do mrazničky.

 

 

Po vybratí z mrazničky cesto rozkrojíme na 5 častí.

Potom každú časť na ďalšie 3.

Cesto rozvaľkáme do tvaru kruhu.

 

 

Cesto preložíme cez menšiu misku a zatlačíme stred.

Do stredu cesta vložíme vajce, osolím.

Pridáme na kocky nakrájanú paradajku a maslo.

 

 

Potom cesto na kraji nazbierame a uzavrieme.

Žemle preložíme na plech, potrieme vajíčkom.

Posypeme rascou a sezamovými semienkami.

 

 

Plech vložíme do predhriatej rúry.

Pečieme 20-25 minút pri teplote 200°C.

Po upečení necháme žemle vychladnúť.

A môžeme servírovať.

Dobrú chuť!

Video návod:

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes