Úžasné plnené žemle podľa receptu našich starých mám, ktoré vás prekvapia svojou chuťou.
Sú také chutné a jemné, že sa rozplývajú v ústach.
Famózny recept z youtube kanála ЧАЙХАНА Узбечка na výnimočné domáce plnené žemle.
Potrebujeme:
250 ml vody
1,5 ČL soli
550 g hladkej múky
150 g masla
vajcia
paradajku
soľ a korenie podľa chuti
1/2 ČL masla na každú žemľu
sezamové semiačka
rascu
Postup:
Do misky pridáme vodu, soľ a lyžičkou premiešame.
Pridáme múku, rukou premiešame a vymiesime cesto.
Misku s cestom prekryjeme fóliou.
Necháme 15 minút odstáť.
Cesto rozvaľkáme na nepomúčenom stole.
Potrieme zmäknutým maslo a preložíme (viď video).
Cesto potlačíme rukami, prekladáme a vaľkáme (viď video).
Potom ho zabalíme do fólie.
Vložíme na 30 minút do mrazničky.
Po vybratí z mrazničky cesto rozkrojíme na 5 častí.
Potom každú časť na ďalšie 3.
Cesto rozvaľkáme do tvaru kruhu.
Cesto preložíme cez menšiu misku a zatlačíme stred.
Do stredu cesta vložíme vajce, osolím.
Pridáme na kocky nakrájanú paradajku a maslo.
Potom cesto na kraji nazbierame a uzavrieme.
Žemle preložíme na plech, potrieme vajíčkom.
Posypeme rascou a sezamovými semienkami.
Plech vložíme do predhriatej rúry.
Pečieme 20-25 minút pri teplote 200°C.
Po upečení necháme žemle vychladnúť.
A môžeme servírovať.
Dobrú chuť!
Video návod: