Takúto dobrtou ste ešte nejedli: Krakovský tvarohový koláč s hrozienkami nemá konkurenciu!

Už som ochutnala množstvo tvarohových dezertov, ale tomuto sa žiaden nevyrovná.

Tvarohové dezerty patria k tým najobľúbenejším, no aj medzi nimi môžeme nájsť pochúťky, ktoré svojou chuťou ďaleko skryjú do vrecka iné dezerty. K nim bezpochyby patrí tento tvarohový koláč. Stačí raz ochutnať a pochopíte, prečo nemá konkurenciu.

Potrebujeme:

Krehké cesto:

170 g hladkej múky

60 g práškového cukru

80 g zmäknutého masla

1 vajce

...

1 bal. vanilkového cukru

Náplň:

1 kg mäkkého tvarohu (najlepšie je použiť plnotučný tvaroh)

8 vajec (rozdelené na bielky a žĺtky)

200 g krupicového cukru

100 g zmäknutého masla

1 bal. vanilkového cukru

3 lyžice zemiakového škrobu

100 g hrozienok (najlepšie chutia, ak ich naložíte do rumu)

Na polevu:

3 lyžice sladkej smotany

Práškový cukor

Citrónovú kôru

Postup:

Všetky suroviny na cesto zmiešame (ručne alebo v kuchynskom robote) a vypracujeme pevné cesto. Cesto zabalíme do fólie a vložíme do chladničky na dve hodiny. Potom cesto vyberieme, rozvaľkáme na tenký plát (tak aby veľkosťou sedel na plech alebo do formy), popicháme vidličkou a vložíme do vyhriatej rúry.

Teraz si pripravíme náplň. Tvaroh odporúčame prepasírovať cez sito, prešľahať šľahačom alebo 3x zomlieť v mlynčeku na mäso. Tak získame správnu konzistenciu do náplne – koláč bude vďaka tomu jemný a úžasne vláčny.

Maslo ušľaháme vo vašej miske so 150 g cukru a vanilkovým cukrom. Do zmesi postupne všľaháme žĺtky a tvaroh.

Z bielkov ušľaháme sneh a nakoniec do neho vmiešame zvyšný cukor. Sneh jemne vmiešame do tvarohovej zmesi. Pridáme aj zemiakový škrob a hrozienka.

Na cesto, ktoré sme si „predpiekli“ v rúre navrstvíme tvarohovú náplň a uhladíme. Takto pripravený koláč vložíme do rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 60 minút. Tipy na pečenie: Koláč je dobré počas pečenia prikrývať fóliou aby sa nevysušil. Ďalším skvelým tipom, vďaka ktorému bude koláč ešte vláčnejší, je piecť ho vo vodnom kúpeli – plech vložte do väčšieho plechu a nalejte doň vriacu vodu.

Dôležité: Keď je koláč upečený, nevyberajte ho z rúry, aby sa nezrazil. Jednoducho vypnite rúru a koláčik v nej nechajte 30-60 minút dôjsť.

Nakoniec si pripravíme polevu na preliatie. Do smotany postupne pridávame práškový cukor tak, aby nám vznikla konzistencia polevy. Nakoniec pridáme trochu citrónovej kôry a túto polevu nanesieme na povrch koláča – môžeme potrieť celý vrch koláča alebo urobiť ľubovolný vzor. Je to len na vás!

Prajeme vám dobrú chuť! :-)