plny-hrniec_transparent_negativ.png

Takto uvaríte dokonalé cestoviny: Dozviete sa aj to, či by ste ich po uvarení mali preplachovať!

Cestoviny patria k obľúbeným jedlám, ktoré má väčšinou každý rád.

Je to rýchle, chutné a jednoduché jedlo. 

Veľa ľudí robí však tú istú chybu a to, že ich po uvarení prepláchne.

 

 

V tomto článku sa vďaka portálu pour-mieux-apprendre dozviete tie najlepšie triky, ako uvariť dokonalé cestoviny.

Toto je chyba, ktorej sa treba vyhnúť z niekoľkých dôvodov, ktoré nájdete v tomto článku.

Prečo cestoviny neoplachovať?

Ide totiž o to, že keď ich prepláchnete, stratia svoju chuť. 

Opláchnutím cestovín po uvarení sa rýchlo ochladia a stratia škrobovú vrstvu, ktorá ich obklopuje.

 

 

Práve táto vrstva umožňuje omáčke lepšie priľnúť k cestovinám.

Najlepší spôsob, ako dobre pripraviť cestoviny, je scediť vodu a hneď ich zmiešať s omáčkou. 

Pozor, ak chcete omáčku zriediť, namiesto vody z cestovín môžete pridať vodu z varenia cestovín.

 

 

Zachováte tak ich chuť a zabránite ich prilepeniu.

Kedy cestoviny oplachovať?

Aj tu však existuje výnimka a niekedy je vhodné cestoviny opláchnuť.

Napríklad v prípade, že pripravujete cestovinový šalát. 

 

 

Môžete ich opláchnuť, aby ste odstránili prebytočný škrob, ktorý im pomáha prilepiť sa k ostatným surovinám v šaláte.

Takisto rezance, ktoré sa chystáte pripraviť na ázijský spôsob a opekať ich, je vhodné predtým opláchnuť.

V skutočnosti fakt, že ich zbavíte prebytočného škrobu, pomôže lepšie ich opiecť.

 

 

Ako si vybrať správny typ cestovín

Výber správnych cestovín je veľmi dôležitý.

Tu je niekoľko tipov, podľa ktorých sa treba dobre rozhodnúť.

Pokiaľ ide o farbu, vyberajte produkty jantárovo žltej farby. 

Dobré cestoviny sú hrubé a najlepšie pevné, keď sú uvarené.

 

 

Jednoduché kroky na prípravu dokonalých cestovín

Recepty na cestoviny sú vždy najjednoduchšie na prípravu.

Na ich dokonalé uvarenie je však dôležité dodržať niekoľko krokov.

Začnite tým, že vodu privediete do varu. 

Potom znížte oheň a pridajte trochu soli, aj bobkový list. 

Pridajte cestoviny a znovu pridajte ohrev – hrniec nezakrývajte.

 

 

Aby sa neprilepili, občas ich premiešajte. 

Po uvarení cestoviny ihneď sceďte, ponorte ich do panvice s omáčkou a všetko asi minútu povarte, aby sa omáčka lepšie vstrebala.

Môžete pridať pol šálky vody z varenia cestovín a keď má jedlo správnu štruktúru, môžete pridať trochu olivového oleja a strúhaného syra. 

 

 

 

Nakoniec odstavte z ohňa, keď sa syr roztopí a pridajte aj bylinky podľa chuti.

Pre dokonalé uvarenie cestovín je tiež dôležité dodržať odporúčaný čas varenia na obale. 

Vyhnete sa tým prílišnému zmäknutiu cestovín.

Dobrú chuť!

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes