Ten, kto má rád intenzívnu kôprovú chuť, nebude vedieť povedať nie tejto nezaslúžene zabudnutej klasike – kôprovej omáčke.
My vám ukážeme, ako pripraviť tú najchutnejšiu tradičnú verziu!
Jednoduchý recept na najlahodnejšiu kôprovú omáčku z portálu mindmegette.
Éterické oleje v kôpre zabraňujú premnoženiu baktérií, preto je vhodný na dezinfekciu rán.
Vďaka silnému antioxidačnému účinku chráni organizmus, znižuje tvorbu plynov v črevách, takže je výborný proti plynatosti.
Uľavuje od nevoľnosti, napomáha tráveniu, priaznivo pôsobí proti zápachu z úst, pomáha pri čkaní a je mierne močopudný.
Zmierňuje aj príznaky pri infekciách močových ciest.
Kôpor obsahuje vápnik, draslík, mangán, železo, fosfor, zinok, horčík, ako aj pomerne vysoký obsah vitamínu C.
Ďalej obsahuje vitamíny A, B1, B2, B3, B6 a E.
Na kôprovú omáčku potrebujeme:
1 kocku bujónu
1 zväzok kôpru
5 dkg masla
3 PL múky
2 dcl smotany na varenie
soľ
korenie
1 ČL kryštálového cukru
šťavu zo 1/4 citróna
Postup:
Kocku vývaru rozpustíme v 2-3 dl vody.
Kôpor umyjeme, scedíme a nakrájame na malé kúsky.
Na panvici rozpustíme maslo.
Pridáme múku, premiešame a osmažíme.
Potom pridáme nasekaný kôpor a zamiešame.
Zalejeme smotanou, vývarom a miešame do hladka.
Potom omáčku dochutíme soľou, korením, cukrom, citrónovou šťavou a premiešame.
Varíme 5 minút.
Tip redakcie:
omáčku môžeme pripraviť s mliekom namiesto smotany.
Bujón môžeme rozpustiť aj v mlieku, potom bude hotová kôprová omáčka ešte chutnejšia.
Prajeme vám dobrú chuť!