Takto každý rok skladujem zelené paradajky: Veľmi užitočné a chutné!

Nenáročný a rýchly recept na lahodné nakladané paradajky.

U nás doma si na nich pochutnávame celý rok.

 

 

Jednoduchý recept na najúžasnejšie nakladané paradajky z youtube kanála Z Fatmovej kuchyne.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Budete prekvapení, akú fantastickú majú zelené paradajky v skutočnosti vynikajúcu chuť.

Potrebujeme:

1 kg zelených paradajok

2 hlavičky cesnaku

60 ml jablčného octu na nádobu

1 ČL kryštálového cukru na nádobu

3-4 zrniečka citrónovej soli na nádobu

1/2 PL kamennej soli

vodu

Postup:

Umyté paradajky nakrájame na 1 cm hrubé plátky.

Cesnak ošúpeme a strúčiky nakrájame.

 

 

Do čistých a sterilných pohárov vložíme cesnak.

Potom na seba naukladáme plátky paradajok.

 

 

Do pohárov pridáme cukor.

Potom pridáme kamennú soľ.

 

 

Do každej nádoby pridáme zrniečka citrónovej soli.

Ďalej nalejeme ocot.

 

 

Nakoniec nalejeme po okraj vodu izbovej teploty.

Poháre na pevno uzavrieme sterilnými vekami.

 

 

Poháre uložíme na chladné a tmavé miesto na 25 dní.

Po otvorení pohára ho uskladníme v chladničke.

 

 

Bonus: Kečup zo zelených paradajok

Zelené paradajky sa dajú spracovať do kečupu.

Je to naozaj delikatesa.

Potrebujeme:

1,4 kg zelených paradajok

1/2 kg jabĺk

2 cibule

0,2 dcl octu

korenie

soľ

korenie podľa chuti (napr. nové korenie, horčičné semienko a pod.)

 

 

Postup:

Zelené paradajky nakrájajte na kusy, sparte a povarte s 1/2 kg jabĺk a dvoma cibuľkami.

Rozmixujte na kašu.

Primiešajte pripravenú zálievku z 0,2 dcl octu, korenia, soli, prípadne ďalšieho korenia podľa vašej chuti a priveďte do varu.

Povarte a za horúca naplňte do pohárov.

Následne ich sterilizujte vo vodnom kúpeli aspoň 20 minút.

Obávate sa, že zelené paradajky sú jedovaté? Toto treba vedieť!

Nezrelé paradajky obsahujú vyššiu dávku tomatínu a solanínu, čo sú jedy, ktoré ľudskému telu škodia.

Ak z nich ale vyrobíte delikatesy, do ktorých sa pridáva ocot, neblahé účinky jedu eliminujete.

Dojčiace a tehotné ženy by sa však konzumácii akýchkoľvek výrobkov zo zelených paradajok mali radšej úplne vyhnúť.

 

Prajeme Vám dobrú chuť!

Video návod:

 

https://youtu.be/9t7fK2zcwBs

 

Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay