plny-hrniec_transparent_negativ.png

Takto každoročne pripravujem slivky na zimu: Zdravý recept bez cukru!

Nekupujte čipsy ani sladkosti, pripravte tento zdravý recept pre seba, pre svoje deti, svojich blízkych a pochutnávajte si na ňom aj v zime.

Ovocná delikatesa bez štipky cukru plná lahodnej chuti.

 

 

Výnimočný recept na domácu slivkovú pochúťku z youtube kanála Moja kuchyňa Ebruli.

Potrebujeme:

1 kg sliviek

1/2 čajového pohára vody (65 ml)

lieskové alebo vlašské orechy (voliteľné)

 

 

Postup:

Slivky umyjeme.

Odstránime kôstku.

Nakrájame a vložíme do hrnca.

 

 

Hrniec preložíme na sporák.

Pridáme vodu.

 

 

Varíme na silnom ohni, kým voda nezačne vrieť.

Potom hrniec prekryjeme.

Takto varíme na strednom ohni, kým sa slivky nezmenia na pyré.

 

 

Zmes rozmixujeme tyčovým mixérom.

Polovicu nalejeme na plech vystlaný papierom na pečenie.

 

 

Slivkovú zmes rozotrieme po celej ploche.

Posypeme lieskovými alebo vlašskými orechmi, prípadne sezamovými semienkami.

 

 

Zmes sušíme jeden deň na slnku.

Sušíme, kým nie je zmes zvrchu suchá a zospodu mierne vlhká.

Ak je slivkový plát príliš suchý potrieme spodnú stranu papiera trochou vody.

 

 

Jemne odstránime papier.

Plát nastriháme na menšie plátky nožnicami.

Šírku môžete prispôsobiť podľa vašich preferencií.

 

 

Na kraj položíme lieskový orech a zrolujeme.

Okraj potrieme trochou vody, aby rolka držala pokope.

 

 

Druhý plát nastriháme na tenšie plátky a zložíme do tvaru trojuholníka (viď video).

Túto ovocnú dobrotu môžeme uchovávať po dobu jedného roka.

 

 

Prajeme vám dobrú chuť!

Video návod:

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes