Zemiakové pagáče sú úžasné, pretože práve vďaka zemiakom sú oveľa sýtejšie a vydržia čerstvé celé dni.
Perfektne sa hodia k rannej káve, k veľkej mise fazuľovej polievky alebo ako pohostenie pre hostí.
Trik spočíva v tom, že zemiaky uvarené v šupke spolu s masťou udržia mäkkosť cesta dlhšie, ako akékoľvek iné prísady.
Vynikajúci recept na jemné domác pagáčiky z portálu mindmegette.
Potrebujeme:
40 dkg hladkej múky
10 dkg bravčovej masti
3 zemiaky
3/4 dcl mlieka
štipku kryštálového cukru
2,5 dkg droždia
1 žĺtok
1 PL soli
cukor do kvásku
Na potretie:
1 žĺtok
1 PL mlieka
Postup:
Zemiaky uvaríme v šupke.
Uvarené zemiaky ošúpeme, nakrájame a roztlačíme na kašu.
Do misky s mliekom nasypeme cukor.
Pridáme nadrobené droždie a rozmiešame.
Do hlbokej misky z kuchynského robota cez sitko preosejeme múku.
Pridáme soľ a premiešame.
Pridáme žĺtok a masť.
Ďalej pridáme kvások, zemiaky a mixérom vymiesime.
Vymiesené hladké cesto vložíme do misy, prekryjeme utierkou.
Necháme hodinu kysnúť.
Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej pracovnej doske.
Rozvaľkané cesto preložíme najskôr na polovicu a potom z oboch strán do stredu.
Potom cesto jemne rozvaľkáme.
Do cesta urobíme jemné zárezy nožom v tvare mriežky.
Potom vykrojíme 3-4 cm kruhy pomocou vykrajovačky.
Pagáčiky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Prekryjeme ich utierkou a necháme kysnúť 10-15 minút.
Vykysnuté pagáčiky potrieme zmesou mlieka a žĺtka.
Vložíme do predhriatej rúry.
Pečieme 15-20 minút pri teplote 180°C do zlatista.
Môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!