plny-hrniec_transparent_negativ.png

Takto bude zemiakový pagáč ľahký ako pierko: Ukážeme vám TRIK!

Zemiakové pagáče sú úžasné, pretože práve vďaka zemiakom sú oveľa sýtejšie a vydržia čerstvé celé dni.

Perfektne sa hodia k rannej káve, k veľkej mise fazuľovej polievky alebo ako pohostenie pre hostí.

 

 

Trik spočíva v tom, že zemiaky uvarené v šupke spolu s masťou udržia mäkkosť cesta dlhšie, ako akékoľvek iné prísady.

Vynikajúci recept na jemné domác pagáčiky z portálu mindmegette.

Potrebujeme:

40 dkg hladkej múky

10 dkg bravčovej masti

3 zemiaky

3/4 dcl mlieka

štipku kryštálového cukru

2,5 dkg droždia

1 žĺtok

1 PL soli

cukor do kvásku

Na potretie:

1 žĺtok

1 PL mlieka

Postup:

Zemiaky uvaríme v šupke.

Uvarené zemiaky ošúpeme, nakrájame a roztlačíme na kašu.

 

 

Do misky s mliekom nasypeme cukor.

Pridáme nadrobené droždie a rozmiešame.

 

 

Do hlbokej misky z kuchynského robota cez sitko preosejeme múku.

Pridáme soľ a premiešame.

 

 

Pridáme žĺtok a masť.

Ďalej pridáme kvások, zemiaky a mixérom vymiesime.

 

 

Vymiesené hladké cesto vložíme do misy, prekryjeme utierkou.

Necháme hodinu kysnúť.

Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej pracovnej doske.

 

 

Rozvaľkané cesto preložíme najskôr na polovicu a potom z oboch strán do stredu.

Potom cesto jemne rozvaľkáme.

 

 

Do cesta urobíme jemné zárezy nožom v tvare mriežky.

Potom vykrojíme 3-4 cm kruhy pomocou vykrajovačky.

 

 

Pagáčiky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Prekryjeme ich utierkou a necháme kysnúť 10-15 minút.

 

 

Vykysnuté pagáčiky potrieme zmesou mlieka a žĺtka.

Vložíme do predhriatej rúry.

 

 

Pečieme 15-20 minút pri teplote 180°C do zlatista.

Môžeme servírovať.

Prajeme vám dobrú chuť!

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes