plny-hrniec_transparent_negativ.png

Rada GULÁŠMAJSTRA cennejšia ako zlato: Takouto vodou musíte podliať mäso, inak bude tvrdé a vláknité!

V guláši hrá hlavnú úlohu mäso.

 

 

Čo robiť, aby vo výsledku dopadol neodolateľne chutne?

Veľký význam zohráva teplota vody, ktorou mäso zalievame.

Výnimočný recept na dokonalý guláš z portálu mojegotowanie.

Chutný a aromatický guláš môže pokojne konkurovať aj takej klasike, akou je bravčový rezeň, sekaná či kapustnica.

Skvele sa k nemu hodia zemiakové placky ako príloha.

 

 

Ale rovnako dobre bude chutiť aj so zemiakmi.

Aby to bolo naozaj chutné, musíme mäso správne pripraviť.

 

 

Ako vodou podliať mäso na guláš?

Pripraviť dokonalý guláš nie je také ťažké, ako sa môže zdať.

Kľúčové však je, akou vodou zalejeme vysmážané mäso.

 

 

Mala by to byť vriaca voda.

Studená voda urobí mäso tvrdým, vláknitým a nie zrovna chutným.

Vyprážanie mäsa uzavrie póry a zanechá vo vnútri všetku šťavu a lahodnú chuť.

 

 

To zase ovplyvní aj to, aký dobrý bude váš guláš.

Tipy, ako pripraviť chutný guláš

Váš guláš bude chutný, ak budete dodržiavať niekoľko dôležitých pravidiel.

 

 

Jedno z nich sa týka výberu mäsa – malo by obsahovať tuk ako nosič chuti, ktorý zaistí aj vhodnú konzistenciu celého pokrmu.

Tiež nezabudnite dosoliť guláš až na konci dusenia!

Ak soľ pridáte skôr, nepriaznivo sa to prejaví ako na mäkkosti mäsa, tak aj na chuti celého pokrmu.

 

 

Na dokonalý domáci guláš potrebujeme:

1 kg hovädzieho mäsa

700 g cibule

100 g slaniny

4 PL rastlinného oleja

soľ

mleté čierne korenie

2-3 vetvičky šalvie

2-3 vetvičky rozmarínu

1 ČL rasce

1 PL sladkej papriky

2/3 PL štipľavej papriky

300 ml červeného vína

300 ml vody

3 bobkové listy

 

 

Postup:

Do misky pridáme nakrájanú cibuľu.

Hovädzie mäso nakrájame na kocky.

Slaninu nakrájame na plátky a vložíme do hrnca.

 

 

Nalejeme olej a smažíme na vysokej teplote 3 až 4 minúty.

Osmaženú slaninu vyberieme z hrnca, vložíme polovicu mäsa a smažíme na vysokej teplote 7 až 8 minút.

Potom rovnako osmažíme aj druhú polovicu mäsa.

 

 

Mäso vyberieme, vložíme cibuľu a smažíme na strednom ohni 10-12 minút.

Bylinky a rascu na drobno nasekáme nožom a vložíme do misky.

Mäso vložíme do hrnca s osmaženou cibuľou a premiešame.

 

 

Pridáme soľ, čierne korenie, zamiešame a smažíme na strednom ohni 20-25 minút.

Ďalej pridáme bylinkovú zmes, premiešame a dusíme 1-2 minúty.

Potom pridáme mletú papriku, štipľavú papriku a zamiešame.

 

 

Pridáme pretlak, nalejeme červené víno, premiešame a dusíme 2-3 minúty.

Zalejeme horúcou vodou a dobre zamiešame.

Potom pridáme bobkový list, neúplne prekryjeme a varíme 30 minút.

 

 

Po uplynutí doby guláš premiešame a varíme ďalších 30 minút.

Podľa potreby pridáme hovädzí vývar alebo horúcu vodu, zamiešame a varíme 30 minút.

Keď je mäso uvarené do mäkka, môžeme servírovať.

Prajeme vám dobrú chuť!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash

Najlepšie recepty na dnes