Mnohí si nevedia predstaviť sviatky bez tohto receptu na tradičné grilážky.
Chuť detstva v každom jednom kúsku.
Tajne sme ich „kradli“ babke z tácky pred obedom, pretože sme sa ich už nevedeli dočkať.
Ak ste na tom podobne, pripravte si ich podľa tohto receptu z portálu smakosze.
Kráľ dezertov ešte z čias socializmu
V minulosti bola dostupnosť mnohých produktov obmedzená a zákusky sa nedali len tak ľahko kúpiť v cukrárni.
Domáce špeciality vtedy kraľovali, boli nenáročné na prípravu a celkom lacné.
Chuť im však nechýbala a mnoho ľudí si ich pamätá dodnes.
Tortové oblátky plnené jednoduchým kakaovým krémom boli moje obľúbené a dnes ich už nerobíme len na sviatky, ale celý rok.
Kakaové grilážky
Ingrediencie:
5 obdĺžnikových tortových oblátok
200 g masla alebo margarínu
165 g kryštálového cukru
125 ml mlieka
220 g sušeného mlieka
30 g kakaa
Postup:
Ako pripraviť grilážky s kakaovým krémom?
Do hrnca dáme maslo nakrájané na kocky, cukor, kakao a nalejeme mlieko.
Zahrievame na miernom ohni za stáleho miešania.
Keď sa produkty spoja a vytvoria jednotnú hmotu, odstavíme hrniec zo sporáka.
Po dávkach pridávame sušené mlieko a intenzívne premiešavame, aby sa v kakaovej hmote nevytvorili hrudky.
Hotový krém dáme na 4 z 5 oblátok, na každú dáme 1-2 polievkové lyžice plnky.
Začíname prvým kúskom, ktorý položíme na alobal a natrieme porciu krému.
Prikryjeme druhým kúskom a znova namažeme.
Navrch položíme piatu oblátku a potom to celé pevne zabalíme.
Na zákusok položíme dosku a ťažkú knihu a necháme aspoň hodinu takto stáť.
Počas tejto doby sa oblátky zlepia a koláčik sa pri krájaní nerozpadne.
Karamelové grilážky s orechami
Potrebujeme:
200 gramov kryštálového cukru
1 maslo (250 g)
1 salko (môžete dať aj šľahačkovú smotanu, ak je pre vás salko príliš sladké)
150 g vlašských orechov mletých
1 bal. tortových oblátok
Postup:
Najskôr si necháme skaramelizovať cukor.
Nasypeme ho do hrnca s hrubším dnom.
Začneme zahrievať na miernom ohni.
Stále miešame, po pár minútach sa cukor rozpustí a skaramelizuje.
Do tekutého cukru pridáme zmäknuté maslo a rozmiešame.
Všetko dôkladne miešajte.
Môžete maslo najskôr rozdeliť asi na 5 kúskov a takto pridávajte do hmoty.
Maslo sa musí celkom zapracovať.
Keď je maslo rozpustené, pridáme aj salko.
Celkom na záver pridáme nasekané orechy.
Zamiešame.
Keď je konzistencia krémová, odstavíme z plameňa.
Teraz si nachystáme tortové oblátky.
Vždy časť zmesi natrieme na oblátku a prikryjeme druhou oblátkou.
Takto pokračujeme, kým neminieme plnku.
Nakoniec zaťažíme a necháme dobre stuhnúť v chlade.
Grilážky môžete namáčať v rozpustenej čokoláde, alebo nechať len tak.
Sú výborné.
Dobrú chuť!