plny-hrniec_transparent_negativ.png

Takéto GRILÁŽKY robila moja mama ešte za čias socializmu: Recept si našťastie odložila do zošita!

Tieto grilážky sú tak fantastické, že ich budete chcieť na stole pravidelne.

Mnohí si nevedia predstaviť sviatky bez tohto receptu na tradičné grilážky.

Chuť detstva v každom jednom kúsku.

Tajne sme ich „kradli“ babke z tácky pred obedom, pretože sme sa ich už nevedeli dočkať.

 

 

Ak ste na tom podobne, pripravte si ich podľa tohto receptu z portálu smakosze.

Kráľ dezertov ešte z čias socializmu

V minulosti bola dostupnosť mnohých produktov obmedzená a zákusky sa nedali len tak ľahko kúpiť v cukrárni.

Domáce špeciality vtedy  kraľovali, boli nenáročné na prípravu a celkom lacné.

Chuť im však nechýbala a mnoho ľudí si ich pamätá dodnes.

Tortové oblátky plnené jednoduchým kakaovým krémom boli moje obľúbené a dnes ich už nerobíme len na sviatky, ale celý rok.

Kakaové grilážky

Ingrediencie:

5 obdĺžnikových tortových oblátok

200 g masla alebo margarínu

165 g kryštálového cukru

 

 

125 ml mlieka

220 g sušeného mlieka

30 g kakaa

Postup:

Ako pripraviť grilážky s kakaovým krémom?

Do hrnca dáme maslo nakrájané na kocky, cukor, kakao a nalejeme mlieko.

 

 

Zahrievame na miernom ohni za stáleho miešania. 

Keď sa produkty spoja a vytvoria jednotnú hmotu, odstavíme hrniec zo sporáka.

Po dávkach pridávame sušené mlieko a intenzívne premiešavame, aby sa v kakaovej hmote nevytvorili hrudky.

Hotový krém dáme na 4 z 5 oblátok, na každú dáme 1-2 polievkové lyžice plnky.

 

 

Začíname prvým kúskom, ktorý položíme na alobal a natrieme porciu krému.

Prikryjeme druhým kúskom a znova namažeme.

Navrch položíme piatu oblátku a potom to celé pevne zabalíme.

Na zákusok položíme dosku a ťažkú ​​knihu a necháme aspoň hodinu takto stáť.

Počas tejto doby sa oblátky zlepia a koláčik sa pri krájaní nerozpadne.

Karamelové grilážky s orechami

 

 

Potrebujeme:

200 gramov kryštálového cukru

1 maslo (250 g)

1 salko (môžete dať aj šľahačkovú smotanu, ak je pre vás salko príliš sladké)

150 g vlašských orechov mletých

1 bal. tortových oblátok

Postup:

 

 

Najskôr si necháme skaramelizovať cukor.

Nasypeme ho do hrnca s hrubším dnom.

Začneme zahrievať na miernom ohni.

 

 

Stále miešame, po pár minútach sa cukor rozpustí a skaramelizuje.

Do tekutého cukru pridáme zmäknuté maslo a rozmiešame.

Všetko dôkladne miešajte.

 

 

Môžete maslo najskôr rozdeliť asi na 5 kúskov a takto pridávajte do hmoty.

Maslo sa musí celkom zapracovať.

Keď je maslo rozpustené, pridáme aj salko.

 

 

Celkom na záver pridáme nasekané orechy.

Zamiešame.

Keď je konzistencia krémová, odstavíme z plameňa.

Teraz si nachystáme tortové oblátky.

 

 

Vždy časť zmesi natrieme na oblátku a prikryjeme druhou oblátkou.

Takto pokračujeme, kým neminieme plnku.

Nakoniec zaťažíme a necháme dobre stuhnúť v chlade.

Grilážky môžete namáčať v rozpustenej čokoláde, alebo nechať len tak.

Sú výborné.

Dobrú chuť!

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes