Výborné domáce buchty, nadýchané a jemné ako pavučinka. Voňajú po masle a starých dobrých časoch. Ak chcete pre svoju rodinu pripraviť skutočne poctivú domácu pochúťku, vyskúšajte tie buchty.
Potrebujeme:
600 g polohrubej múky
1 kocku čerstvého droždia
2 vajcia
450 ml mlieka
6 lyžíc kr. cukru
1 lyžičku soli
Ďalej budeme potrebovať:
50 g masla
1 lyžicu oleja
Náplň:
Lekvár, tvaroh, orechy, mak…
Potrebujeme:
Najskôr si pripravíme kvások, droždie rozdrobíme v troche teplého mlieka (asi 100 ml), pridáme cukor a necháme vyjsť kvások.
V miske zmiešame ostatné prísady na cesto a pridáme aj kvások. Vypracujeme hladké cesto, ktoré prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť. Cestu stačí 30 minút.
Cesto rovaľkáme na pomúčenej doske na plát a rovnomerne nakrjame na štvorce. Do stredu každého štvorca navrstvíme lyžičku náplne a zabalíme – vytvoríme tvar guľôčky.
Guličky ukladáme do okrúhlej formy na pečenie, ktorú sme si vymastili olejom. Ukladíme tesne vedľa seba a necháme odpočívať, kým sa nezahreje rúra. Na buchty uložíme plátky nakrájaného masla a vložíme do vyhriatej rúry.
Pečieme pri teplote 180 stupňov dozlatista.
Prajeme vám dobrú chuť!