TAJOMSTVO receptu na pagáčiky, ktoré sú mäkučké aj na druhý deň: Osvedčený recept!

Mäkké pagáčiky prídu vhod aj na druhý deň, ak musíte, alebo môžete pracovať v predstihu a nechcete na stôl klásť tvrdé a vysušené slané koláčiky.

Osvedčený tip na kysnutie cesta v chladničke, ktoré vám uľahčí život.

 

 

Nenáročný a rýchly recept na najchutnejšie domáce pagáče podľa portálu balkonada.

...

Potrebujeme:

60 dkg hladkej múky

20 dkg masla alebo margarínu

4,5 dl kyslej smotany

1 PL kryštálového cukru

4 dkg čerstvého droždia

mlieko

1 vajce

1 žĺtok

1 vajce na potretie

soľ

syr

semienka (možno pridať aj do cesta)

Postup:

Do misky pridáme vlažné mlieko, droždie a cukor.

Dôkladne zamiešame a necháme narásť.

 

 

Kvások pridáme do misky s múkou.

Postupne pridávame zvyšné suroviny a vymiešame.

 

 

Rukami vymiesime cesto.

Cesto vyložíme na pomúčenú podložku a na tenko vyvaľkáme.

 

 

Cesto zrolujeme a preložíme.

Zabalíme ho do fólie a vložíme do chladničky aspoň na 3-4 hodiny.

 

 

Pred pečením cesto opäť roztiahneme, prekryjeme utierkou.

Necháme 10 minút odpočívať.

Potom cesto rozvaľkáme na hrúbku malíčka.

 

 

Cesto povykrajujeme vykrajovačom na sušienky.

Pagáčiky poukladáme na plech a potrieme vajíčkom.

 

 

Vrch posypeme surovinami podľa chuti.

Pred pečením prekryjeme plech.

Cesto necháme ešte chvíľu kysnúť.

 

 

Potom plech vložíme do rúry.

Pečieme 20 minút pri teplote 190°C.

Jemné pagáčiky môžeme servírovať.

 

 

Bonus: Pagáčiky zo syrokrému

Fantastický recept na mini pagáčiky – syráčiky podľa pani Lenky P. z mimibazaru.

Sú nesmierne jemné, vláčne a chutné.

Ak chcete, aby vám pagáčiky vydržali mäkučké aj 3 dni, stačí, ak do cesta pridáte 2-3 uvarené zemiaky.

 

 

Potrebujeme:

500 g polohrubej múky

250 g masla

1 žĺtok

20 g kvasníc

0,5 dcl mlieka

1/2 – 3/4 kyslej smotany (250 g)

1 kopcová lyžička soli

syr karička 7 trojuholníkov alebo syrokrém 3 kocky

Ďalej:

vajce na potretie

sezam na posypanie

Postup:

0,5 dcl mlieka dáme trochu zohriať do mikrovlnky.

Pridáme kvasnice, trochu kryšt. cukru.

Necháme nakysnúť.

Medzitým si na dosku napsypeme polohrubú múku, oddelíme si 1 žĺtko.

Ďalej pridáme syr, dáme soľ, maslo a smotanu minimálne polku, ale jedna je už veľa.

Cesto je také lepivé, ale preto sa dáva do chladničky, aby stuhlo.

Ak by nebolo také, pagáče by boli suché, tak sa tých surovín nebojte.

Cesto si na chvíľu odložíme do chladničky.

Zatiaľ si nachystáme plechy, ktoré vymastím olejom.

A vajíčko na potretie, tiež sezam na posypanie.

Cesto rozvaľkám na doske.

Vykrajujem asi 1 cm pagáčiky (d=3,5cm).

Pagáčiky poukladáme na vymastený plech.

Potrieme vajíčkom a posypeme napr. sezamom, alebo aj makom.

Pečieme ich v rúre na 200 stupňov,  cca 20 – 25 minút.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

 

Prajeme Vám dobrú chuť!

 

Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn