5 zlatých pravidiel pre chrumkavé pečené zemiaky: Toto mi poradil kamarát kuchár a odvtedy už robím zemiaky len takto!

Hľadáte recept na chrumkavé pečené zemiaky, ktoré by boli dokonalou prílohou k vášmu mäsu?

Vyskúšajte tento postup a inak už pečené zemiaky ani robiť nebudete!

 

 

Pravidlo č. 1 – dobre vyhriata rúra

Ak chcete perfektné pečené zemiaky, rúra by mala mať teplotu 218 °C.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Toto je optimálna teplota na dosiahnutie dokonale chrumkavého povrchu.

 

 

Pravidlo č. 2 – zemiaky predvarte

Tento krok sa môže zdať zbytočný, ale je veľmi dôležitý.

Zemiaky si ošúpte, nakrájajte na menšie kúsky podľa vášho gusta (môžu byť krúžky, aj mesiačiky) a dajte ich uvariť na 5 minút od zovretia. 

 

 

Pravidlo č. 3 – predhrejte plech

Kým sa vám varia zemiaky, nalejte na plech trochu oleja a vložte ho na 10 minút do predhriatej rúry, nech sa rozhorúči.

Vďaka tomu zemiaky nenasiaknu studeným tukom a budú menej mastné.

Pravidlo č. 4 – pretrepte zemiaky

 

 

Po 5 minútach varenia sceďte vodu a vložte zemiaky späť do hrnca.

Nechajte ich 2 minúty vyschnúť na vzduchu, potom ich prikryte pokrievkou a prudko pretrepte.

Vďaka tomu budú zemiaky zvonku chrumkavé.

Pravidlo č. 5 – pečenie

Keď vyberiete plech a vložíte naň zemiaky, mali by prskať.

Vložte plech do rúry a podľa veľkosti zemiakov pečte 45 – 50 minút.

 

 

Pred pečením ich môžete posypať rascou, alebo rozmarínom a soľte ich až na záver po upečení.

Recept na najchutnejšie pečené zemiaky podľa šéfkuchára

Presne tak som robila pečené zemiaky aj v reštaurácii, v ktorej som pracovala. Všetci si si ich nevedeli vynachváliť.

Potrebujeme:

 

 

1 kg zemiakov (najlepší mladý, ale nie druhý, ktorý hodí)

1 lyžička soli

2 l studenej vody

50 ml oleja

Postup:

 

 

Mladé zemiaky stačí len dobre vyumývať a nakrájať na polovice alebo na štvrtinky, staršie aj ošúpte.

Dáme do studenej vody so soľou a preložíme na plameň – necháme na plameni len dovtedy, kým sa neobjaví na povrchu biela pena – potom zemiaky hneď scedíme.

 

 

Tajomstvo tejto prípravy spočíva v oleji – resp. v tom, že olej dáte samotný na plechu zahriať do rúry.

Plech so studeným olejom jednoducho dajte do studenej rúry.

Následne nastavte na 160 stupňov.

 

 

Keď sa rúra aj s plechom zahrejú, pridáme do horúceho oleja  zemiaky.

Premiešame tak, aby sa každý zemiak v obalil olejovou zmesou.

Podľa chuti môžeme pridať bylinky alebo koreniny.

 

 

Teplotu zvýšime na 180-200 stupňov a pečieme, kým zemiaky nie sú zlatisté na povrchu.

Vďaka tejto metóde sa na povrchu zemiakov vytvorí chrumkavá kôrka, ktorá spôsobí, že zemiačiky budú extra chutné.

Prajeme dobrú chuť!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay