Tajomstvo najlepšieho poľského pečiva: Jednoduchá príprava a výsledok ako od pekára!

Neodolateľné hrozienkové taštičky pripravené podľa tradičného poľského receptu.

Cez víkend som ich chystal doma na detskú oslavu a po sladkej dobrote neostalo ani stopy.

 

 

Úžasný recept na lahodné domáce pečivo z youtube kanála Przepisy od Olgi.

...

Potrebujeme:

200 ml mlieka

2 PL kryštálového cukru

5 g sušeného droždia

8 g vanilkového cukru

1 vajce

50 ml rastlinného oleja

430 g hladkej múky

100 g hrozienok

4 PL kryštálového cukru

120 g hladkej múky

100 g masla

Postup:

Do misky nalejeme teplé mlieko.

Pridáme cukor, droždie a zamiešame.

 

 

Ďalej pridáme vanilkový cukor, vajce, olej a dobre premiešame.

Cez sitko preosejeme múku, zamiešame a rukou vymiesime cesto.

 

 

Cesto vymiesime do hladka a vložíme do naolejovanej misky.

Misku prekryjeme fóliou a utierkou a odložíme na teplé miesto na 40 minút.

 

 

Do menšej misy pridáme hrozienka a cukor.

Ďalej pridáme múku, zmäknuté maslo a rukou miešame, kým nevznikne drobivé cesto.

 

 

Nakysnuté cesto preložíme na stôl, roztiahneme a valčekom rozvaľkáme do tvaru veľkého obdĺžnika.

Na polovicu cesta nanesieme plnku a preložíme.

 

 

Okraje cesta zatlačíme prstami, posypeme múkou a zľahka rozvaľkáme.

Na polovicu nanesieme ďalšiu vrstvu plnky, cesto prehneme, zatlačíme rukou a posypeme múkou.

 

 

Cesto jemne rozvaľkáme.

Pridáme poslednú vrstvu plnky, cesto prehneme a celý proces zopakujeme.

 

 

Cesto nakrájame na 12 kusov.

Okraje cesta prehneme smerom dovnútra, aby nám vznikla taštička (viď video).

 

 

Pečivo preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Plech prekryjeme utierkou na 20-30 minút.

 

 

Vrch potrieme vajíčkom a posypeme zvyšnou plnkou.

Plech vložíme do predhriatej rúry.

A pečieme 25-30 minút pri teplote 180°C.

 

 

Môžeme servírovať.

Dobrú chuť!

Video návod nájdete TU

 

Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pexels