plny-hrniec_transparent_negativ.png

Tajomstvo najlepších rezňov a vyprážaného mäsa, ktoré nepozná až 95% domácností: S týmto budú chutnejšie a aj zdravšie!

Zásady a finty, ktoré by ste mali pri vyprážaní poznať aj vy. Mäso bude chutnejšie, nevysuší sa a rezne budú zdravšie!

Zásady a finty, ktoré by ste mali pri vyprážaní poznať aj vy. Mäso bude chutnejšie, nevysuší sa a rezne budú zdravšie. O niektorých ste možno počuli, no iné vás môžu poriadne prekvapiť.

Pozor na vodu

Zápach pri vyprážaní? Stačí použiť jednoduchý trik a nepotrebujete ani digestor!

Kontakt vody a rozpáleného oleja má za dôsledok vznik škodlivín, ktoré z vyprážania robia skutočnú zdravotnú hrozbu pre váš tráviaci systém. Najviac vody obsahuje kuracie mäso a preto ho pred vyprážaním poriadne osušte papierovým obrúskom.

Tenšie plátky

Mäso, ktoré má hrúbku len okolo 3 mm sa usmaží rýchlejšie a je omnoho chutnejšie ako hrubšie kúsky.

Trik, ako zamedziť peneniu a prskaniu

Vezmite malý kúsok chleba – ideálne takého, ktorý je starší a mierne vysušený a jednoducho ho dajte do oleja, kým pripravujete pokrm. Chlebík do oleja vkladajte bez kôrky, len vnútornú časť.

Citrón je dobrý pomocník

schnitzel-645457_960_720

Mäso je pred obaľovaním dobré pokvapkať citrónovou šťavou a votrieť ju do mäsa – nechajte chvíľu marinovať. Mäso zmäkne a eliminuje sa aj zápach pri vyprážaní.

Pozor na experimentovanie s koreninami

Pred smažením použite na ochutenie len soľ a čierne korenie. Mnoho ľudí používa rôzne mäsové korenie, to je však veľká chyba – väčšina z nich mäso nadmerne vysuší a často sa práve kvôli nim prichytí strúhanka na dno panvice!

Pozor, na čom vyprážate

Pravdou je, že najlepšie sa pri vyprážaní osvedčila obyčajná bravčová masť, pretože má najvyššiu tepelnú odolnosť. Zabudnite na maslo, alebo olivový olej, rovnako aj na všetky tuky lisované za studena. Niektorý šéfkuchári pridávajú do rozpáleného oleja malú lyžičku masla kvôli špeciálnej chuti. To sa však odporúča len pri krátkej dobe smaženia – napríklad pri tenkých plátkoch kuracieho mäsa.

Vajcia

Do rozmiešaných vajec pridajte aj trochu perlivej minerálky. Trojobal, alebo cestíčko budú chutnejšie.

Strúhanka

Dobrý trojobal sa pozná podľa strúhanky – vždy ju pred prípravou preosejte. Väčšie kúsky sa budú počas smaženia odliepať od povrchu a zanesú vám olej. Tiež počas vyprážania produkujú nepríjemný zápach.

Nakoniec:

Ak používate na smaženie menej tuku – tak aby jedlo nebolo celkom ponorené, najdôležitejšie je najskôr sprudka ho opražiť z oboch strán. Až potom mäso na miernejšom plameni dopekáme.

Pri vyprážaní v trojobale, je potrebné rezne alebo obaľovanú zeleninu vkladať vždy do rozpáleného oleja.

Pri vyprážaní nikdy nezapĺňajte celú panvicu, tuk sa v takomto prípade ochladí a jedlo sa nevypráža, ale dusí sa.

Mäso pred vyprážaním vyberieme dostatočne v predstihu z chladničky, aby nebolo príliš studené. Naklepeme ho a narežeme na krajoch, aby sa neskrúcalo. Keď sa mäso skrúti, jednotlivé jeho časti sa nepripravia rovnomerne.

Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes