Tajomstvo najlepších domácich pusiniek: Tieto krehké koláčiky chutia najlepšie, keď dodržíte tento postup!

4104 0

Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že na príprave sladkých pusiniek nie je nič zložité. Avšak napriek tomu, že obsahujú len bielok a cukor, treba vedieť ako na to, aby pusinky neboli príliš suché, aby mali pekný tvar atď.

V tomto článku nájdete niekoľko dôležitých rád od cukrára z portálu napadovy.blog, vďaka ktorým pripravíte vždy luxusné pusinky!

Postup:

Tajomstvo dokonalých pusiniek tkvie v prvom rade vo vajíčkach. Je lepšie použiť také, ktoré nie sú úplne čerstvé, ale stoja už asi týždeň, pretože sa dajú lepšie vyšľahať.

Dostatočnú pozornosť venujte najmä správnemu oddeleniu bielkov od žĺtkov. Ak sa do bielok dostane čo i len jedna kvapka žĺtka, nedajú sa vyšľahať tak dobre, ako keď boli oddelené naozaj dôkladne.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Pred šľahaním nechajte bielka stáť pri izbovej teplote asi 15 – 20 minút. 

Na šľahanie nikdy nepoužívajte vlhký riad alebo šľahač. Všetko by malo byť úplne suché bez kvapky vody. 

Ak chcete dosiahnuť to, že pusinky budú dokonale jemné, je lepšie použiť krupicový cukor a nie práškový. Proces šľahania bude samozrejme dlhší, ale štruktúra bude lahodnejšia. Cukor nepridávajte hneď, ale postupne, keď už sú bielky napenené.

Aby pusinky po chvíli nespľasli, môžete na konci šľahania pridať 1 lyžičku citrónovej šťavy. Dosiahnete vďaka nej stabilnú penu a zároveň príjemnú chuť.

Správny pomer dosiahnete, ak na 1 vaječný bielok použijete 60 g cukru.

Pečenie v rúre

1. Oddeľte bielky od žĺtkov, začnite šľahať pri nízkej rýchlosti a keď sa objaví pena, pridáme cukor. Pokračujeme v šľahaní na strednej rýchlosti a cukor je najlepšie pridávať po častiach počas šľahania. 

2. Keď je hmota takmer úplne zhustnutá, zvýšime rýchlosť šľahania na maximum a došľaháme do tuha.

3. Pusinky môžete tvarovať buď pomocou zdobiaceho vrecka, ale ak ho nemáte a viac vám záleží na chuti, ako na estetike, môžete použiť aj obyčajnú lyžicu. Plech vysteľte papierom na pečenie.

4. Rúra musí byť predhriata na 100 °C. Pusinky sušte asi 1 – 1,5 hodiny na strednej úrovni. Čas pečenia bude závisieť od veľkosti pusinky.

5. Počas pečenia sa rúra nesmie otvárať. Po dopečení však treba dvierka mierne otvoriť a pusinky necháme vo vnútri, kým úplne nevychladnú.

Pečenie v mikrovlnnej rúre

Pusinky z mikrovlnnej rúry nie sú celkom také, ako z klasickej rúry, ale ak nemáte inú možnosť, dajú sa pripraviť aj v nej. Treba rátať s tým, že nebudú také nafúknuté, ani jemné a prakticky jedinou výhodou je, že budú hotové takmer hneď.

1. Pusinky navrstvite na papier na pečenie vo väčšej vzdialenosti od seba, pretože sa zväčšia do šírky. Nezabudnite, že do mikrovlnnej rúry ich nemôžete vkladať na kovovom podnose a preto použite vhodný riad.

2. Nastavte mikrovlnku na maximálny ohrev a zapnite na 30 sekúnd. 

3. Pusinky skladujte vo vzduchotesnej nádobe najviac týždeň a nevkladajte ich do chladničky, ale na suché miesto.

 

Témy:


Pridajte svoj komentár