Záhorácka dusená kapusta – najlepšia príloha na svete!

Táto kapusta je taká dobrá, že ju budete chcieť jesť aj samú o sebe. Lepšiu som v živote nejedla - tajomstvo je asi v tých jabĺčkach a džeme, nikdy som ju takto nerobila, ale tá chuť je naozaj neopakovateľná.

Táto kapusta je taká dobrá, že ju budete chcieť jesť aj samú o sebe. Lepšiu som v živote nejedla – tajomstvo je asi v tých jabĺčkach a džeme, nikdy som ju takto nerobila, ale tá chuť je naozaj neopakovateľná.

Potrebujeme:

1 hlávka kapusta červená
1 väčšia cibuľa
2 lyžice bravčovej masti
3 lyžice octu
500 g jabĺk nakrájané na tenučké mesiačiky
soľ, korenie čierne mleté, bobkový list (2 ks)
Štipka cukru
350 ml červeného vína
3 lyžice ríbezľového džemu (môžete dať aj viac, podľa sladkosti jabĺk)

Postup:

Ako klasicky si kapustu nakrájame na rezančeky. Použila som hlávku, ktorá mala približne 1 kg. Na panvici s hlbším dnom si na masti speníme cibuľu, pridáme kapustu, zakryjeme a dusíme 15 minút. Pridáme ocot, ošúpané, na tenké mesiačiky nakrájané jablká. Osolíme, okoreníme, pridáme trocha cukru, bobkový list a prilejeme víno. Dusíme do mäkka.  Na záver pridáme ríbezľový rôsol, premiešame a necháme prevariť. Ochutnajte, je to naozaj najlepšia príloha na svete. K husacine ale aj sama o sebe.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

autor Vierka Maškovská

...