Tajomstvo nadýchaného kysnutého cesta: Koláčiky sú vďaka tomu ešte chutnejšie a jemnejšie!

Ak chcete prekvapiť dokonalými kysnutými koláčikmi, ktoré sú nadýchané a jemné, stavte na tento recept z youtube a určite sa podaria na jednotku!

 

 

Tajomstvom jemnosti a fantastickej chuti je v prísade, ktorú veľa ľudí do cesta nepridáva.

Reč je obyčajnej kyslej smotany  do cesta treba pridať 1-2 lyžice, ja dávam dve kopcovité.

...

A ešte jedna vychytávka, ak z cesta pečiete slané pečivo, smotanu môžete nahradiť taveným syrom v črievku, cesto bude mať vďaka nemu ešte lepšiu chuť.

Potrebujeme:

200 ml mlieka

50 g masla

100 g kryštálového cukru

1 – 2 PL kyslej smotany (vďaka nej bude cesto vláčne a jemné)

vanilkový cukor

2 vajcia a žĺtok na potretie

štipku soli

1 – 2 ČL sušeného droždia

500 – 600 g hladkej múky

sezam / mak na ozdobenie

plnku si môžete pripraviť podľa chuti alebo túto tvarohovú:

350 g tvarohu

2 – 3 PL cukru

1 vajce

môžete pridať hrozienka

Postup:

Do misy si rozklepneme vajcia, pridáme cukor, vanilkový cukor a dobre vymiešame metličkou.

Nalejeme mlieko, pridáme rozpustené maslo.

Po častiach zapracujeme múku a sušené droždie. 

 

 

Vypracujeme kompaktné cesto, ktoré ešte potrieme rozpusteným maslom.

Necháme kysnúť pod potravinárskou fóliou asi 1 hodinu.

Medzitým si pripravíme plnku.

 

 

Ak sa chystáte na tú tvarohovú, dajte si tvaroh do misy, zmiešajte s cukrom a vajíčkom. 

Vykysnuté cesto si rozdelíme na rovnomerne veľké kúsky, vygúľame a následne každý kúsok vyvaľkáme.

Jednu stranu narežeme ostrým nožom. 

 

 

Preložíme na polovicu, naplníme plnkou a opäť preložíme.

Okraje zatlačíme a uložíme na plech pokrytý papierom na pečenie.

Necháme podkysnúť asi 20 minút.

Vrch koláčikov potrieme žĺtkom, posypeme makom.

Dáme piecť do predhriatej rúry pri teplote 180 – 200 °C.

 

 

Pečieme asi 35 minút. 

Hotovo.

Môžeme posypať práškovým cukrom a podávame.

Prajeme dobrú chuť!

Video návod:

 

 

 

Foto: pixabay