Toto pridajte do cesta pri miesení a uvidíte rozdiel.
Cesto bude v rukách skutočne ako obláčik a koláč z neho bude nadýchaný a jemný.
Z uvedeného množstva prísad vyjde asi 1,5 kg cesta.
Väčšinou ho používam naraz, ale dá sa skladovať aj v mrazničke.
Ale je lepšie urobiť cesto vždy čerstvé.
Ak sa vám zdá množstvo cesta príliš veľa, upravte všetky ingrediencie na polovicu.
Potrebujeme:
Na kvások:
10 g sušeného droždia (ak je čerstvé, tak 30 g)
0,5 šálky teplej vody
Polievková lyžica kr. cukru
Pár polievkových lyžíc hladkej múky
Na základ:
1 kg preosiatej hladkej múky
2 lyžice vodky
2 vajcia
200 g masla (vyberte ho z chladničky vopred, aby bolo mäkké)
2 lyžice slnečnicového oleja
1,5 šálky mlieka
3 lyžice kyslej smotany
0,5 šálky kr. cukru
Lyžička soli
Postup:
V teplej, ale nie horúcej vode.
Rozpustite droždie a cukor.
Pridajte pár polievkových lyžíc múky (plus alebo mínus), pričom sa zamerajte na konzistenciu – dosiahnite zmes hustú, ako kyslá smotana.
Zmes si zatiaľ odložíme bokom, aby vyšiel kvások.
Na cesto si medzitým môžete vymiešať vajíčka s cukrom.
Keď kvások vykysne, pridajte ho k vaječnej zmesi a premiešajte.
A potom do zmesi pridajte vodku, olej a maslo, kyslú smotanu a soľ.
Všetko premiešame metličkou vymiešame.
Teraz je na rade múka.
Pridávame ju po častiach, pričom cesto miešajte metličkou.
Keď cesto zhustne, začnite miesiť rukami.
V tejto fáze pridajte iba polovicu určeného množstva múky.
Cesto prikryjeme a necháme hodinu kysnúť.
Keď tento čas uplynie, pridajte zvyšok múky a dobre premiešajte.
A znova prikryte, nechajte ďalšiu hodinu stáť.
Po takomto čase bude cesto pripomínať oblak.
Nielenže narastie takmer 3-krát a v rukách bude pôsobiť vzdušne.
Teraz je pripravené na spracovanie a formovanie akýchkoľvek roliek, koláčov, koláčov a v zásade akéhokoľvek pečiva.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)