TAJOMSTVO kysnutého cesta „jemnejšieho ako oblak“: Na skutočne nadýchané buchty, koláče a akékoľvek pečivo!

Toto pridajte do cesta pri miesení a uvidíte rozdiel.

Cesto bude v rukách skutočne ako obláčik a koláč z neho bude nadýchaný a jemný.

Z uvedeného množstva prísad vyjde asi 1,5 kg cesta. Väčšinou ho používam naraz, ale dá sa skladovať aj v mrazničke. Ale je lepšie urobiť cesto vždy čerstvé. Ak sa vám zdá množstvo cesta príliš veľa, upravte všetky ingrediencie na polovicu.

Potrebujeme:

Na kvások:

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

10 g sušeného droždia (ak je čerstvé, tak 30 g)

0,5 šálky teplej vody

Polievková lyžica kr. cukru

Pár polievkových lyžíc hladkej múky

Na základ:

1 kg preosiatej hladkej múky

2 lyžice vodky

2 vajcia

200 g masla (vyberte ho z chladničky vopred, aby bolo mäkké)

2 lyžice slnečnicového oleja

1,5 šálky mlieka

3 lyžice kyslej smotany

0,5 šálky kr. cukru

Lyžička soli

Postup:

V teplej, ale nie horúcej vode, rozpustite droždie a cukor.

Pridajte pár polievkových lyžíc múky (plus alebo mínus), pričom sa zamerajte na konzistenciu – dosiahnite zmes hustú, ako kyslá smotana.

Zmes si zatiaľ odložíme bokom, aby vyšiel kvások.

Na cesto si medzitým môžete vymiešať vajíčka s cukrom.

Keď kvások vykysne, pridajte ho k vaječnej zmesi a premiešajte.

A potom do zmesi pridajte vodku, olej a maslo, kyslú smotanu a soľ.

Všetko premiešame metličkou vymiešame.

Teraz je na rade múka.

Pridávame ju po častiach, pričom cesto miešajte metličkou.

Keď cesto zhustne, začnite miesiť rukami.

V tejto fáze pridajte iba polovicu určeného množstva múky.

Cesto prikryjeme a necháme hodinu kysnúť.

Keď tento čas uplynie, pridajte zvyšok múky a dobre premiešajte.

A znova prikryte, nechajte ďalšiu hodinu stáť.

Po takomto čase bude cesto pripomínať oblak – nielenže narastie takmer 3-krát a v rukách bude pôsobiť vzdušne.

Teraz je pripravené na spracovanie a formovanie akýchkoľvek roliek, koláčov, koláčov a v zásade akéhokoľvek pečiva.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

 

Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: tjn
Témy:


Pridajte svoj komentár