Mnohí neradi pripravujú fašírky – prihoria, sú tvrdé, alebo sa naopak rozpadajú priamo na panvici. Mala som presne také isté problémy, až kým neprišla na návštevu kamarátka, ktorá sa podelila o svoje profesionálne rady a tajomstvá. Pracuje totiž ako kuchárka.
Najchutnejšie fašírky sú vždy z najrôznejšieho mletého mäsa – bravčové, hovädzie, hydinové. Zmiešajte v pomere 1: 1 a použite bravčové a hydinové mäso alebo bravčové a hovädzie mäso, hovädzie mäso a hydinu. Z takéhoto mletého mäsa sa získavajú nielen vynikajúce fašírky, ale napríklad aj plnka do kapustových roliek.
Tajomstvo 2
Chlieb nenamáčajte do mlieka – mlieko robí mäso tvrdším, je lepšie použiť vodu. Podiely chleba na mleté mäso – 250 g na 1 kg mletého mäsa.
Tajomstvo 3
Vajcia tiež spôsobujú tvrdosť výsledných fašírok. Aby sa bez vajec nerozpadli, sledujte pomery mletého mäsa a chleba.
Tajomstvo 4
Nešetrite cibuľou – fašírky sú šťavnaté, aromatické a chutné. Cibuľa na 1 kg mletého mäsa predstavuje asi 200 – 300 g. Rozdrvte ju v mixéri alebo nastrúhajte na hrubom strúhadle, prípadne pomelte cez mlynček na mäso.
Tajomstvo 5
Namiesto strúhanky je oveľa lepšie pridať surové zemiaky, cuketu, uvarenú mrkvu, mladú kapustu, alebo nastrúhaný surový karfiol. Mäsko je vo výsledku veľmi šťavnaté.
Tajomstvo 6
A aby boli fašírky ešte šťavnatejšie – dovnútra každého kúska vložte kúsok ľadu. A ak chcete nielen šťavnaté, ale aj aromatické, vložte kúsok masla.
Tajomstvo 7
Môžete pridať žĺtok do mletého mäsa, ale vzniknuté fašírky sa vyvaľkajú v múke a potom ponoria do bielka rozšľahaného so štipkou soli. Táto technika udržuje mäso šťavnaté a pritom nenasiakne toľko tuku.
Tieto jednoduché triky vám pomôžu pripraviť chutné fašírky na mnohé spôsoby.