Za toto platia zákazníci drahé peniaze, vy to máte zadarmo: Tajomstvo dokonalej zemiakovej kaše, ocenenej Michelinskou hviezdou!

Francúzsky šéfkuchár Joël Robuchon je nazývaný „kuchárom storočia“. Ako jediný na svete získal neuveriteľných 28 michelinských hviezd. Jeho menu sa podáva na celom svete a jedným z jeho preslávených receptov, za ktorý mimochodom získal jednu z michelinských hviezd je recept na dokonalú zemiakovú kašu. Podľa jeho receptu ju robia šéfkuchári po celom svete a môžete ju vyskúšať aj vy. Je naozaj fantastická!

Potrebujeme:

0,5 kg zemiakov, ideálne odroda ratte (menšie žlté zemiaky rohlíkovitého tvaru)
250 g nesoleného chladeného kvalitného masla
½ šálky horúceho mlieka alebo smotany sladká
soľ

Postup:

Maslo nakrájame na drobné kúsky. Je potrebné, aby po celú dobu jeho spracovania bolo dobre vychladené, preto ho uchovávame v chladničke. Šéfkuchár odporúča podávať maslo k zemiakom v pomere 1: 2. Pretože je tento variant veľmi kalorický, môžeme maslo ubrať a pracovať s pomerom 1: 4.

Zemiaky dôkladne očistíme, ale nelúpeme. Použijeme také kusy zemiakov, ktoré sú primerane rovnako veľké – základom dobrej zemiakovej kaše sú rovnomerne uvarené zemiaky.

Do kastróla nalejeme vodu. Na každý liter vody použijeme 10 g soli. Zemiaky varíme na menšom plameni zhruba 20 – 30 minút, kým nezmäknú (zisťujeme vpichom noža, ktorý musí do zemiaky dobre zájsť). Akonáhle sú zemiaky uvarené, ihneď z nich zlejeme vodu, nesmie vo vode zostávať dlhšie.

Zemiaky necháme vychladnúť len do tej miery, aby sme ich zvládli držať v ruke. Zemiaky olúpeme a nakrájame na menšie kúsky. Kúsky zemiakov potom prepasírujeme cez mriežku.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Prepasírované zemiaky vložíme do ďalšieho kastrólika alebo na panvicu s hrubým dnom. Zemiaky zahrievame na miernom ohni a postupne doň vmiešavame vareškou kúsky masla.

Nakoniec do zemiakového pyré pridáme horúce mlieko alebo smotanu. Prilievame ho veľmi pomaly a kašu jemne premiešavame. Na miešanie použijeme metličku, vďaka ktorej získa kaša nadýchaný vzhľad. Ideálne hustotu spoznáme tak, že sa kaša nelepí a pri naberaní lyžičkou z nej sama zíde na tanier.

Nebojte sa experimentovať. Podľa šéfkuchára sa dá zemiaková kaša ochutiť rovnako dobre ako cestoviny. Vyskúšajte napríklad pridať do zemiakovej kaše parmezán, citrónovú šťavu alebo orechy, nebudete ľutovať!

zdroj: chatelaine