Kto raz skúsi, ryžu už inak nevarí: Pripnite si ho aj na chladničku, toto je tajomstvo dokonalej ryže!

Tento postup som sa naučila na firemnom školení, kde sme mali voľnočasový kurz s kuchárom. Odvtedy varím varím len podľa neho, odporúčam každému, kto chce mať ryžu zakaždým dokonalú a chutnú.

Variť ryžu tak ako moja mama som vždy považovala za kumšt. Vždy ju mala krásne sypkú a fantasticky chutnú a voňavú. Jej spôsob bolo však ťažké okopírovať, keďže všetko robila od oka a vždy s perfektným výsledkom. Ja mám rada presné návody a postupy, ktoré si môžem kedykoľvek pozrieť. Tento postup som sa naučila na firemnom školení, kde sme mali voľnočasový kurz s kuchárom. Odvtedy varím varím len podľa neho, odporúčam každému, kto chce mať ryžu zakaždým dokonalú a chutnú.

Najradšej používam ryžu Parboleid, ale robím aj z klasickej guľatozrnnej (napr BASK).

Ako na to?

Najskôr si pripravíme celú ošúpanú cibuľu a napicháme do nej pár klinčekov a ak chcete, tak aj 1 bobkový list.

Vzorec profíkov

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Vždy je dobré odvážiť si ryžu, ale aj vodu. Základné pravidlo je viac vody ako ryže, presne podľa vzorca z profi kuchyne – váha ryže x 1,5. Takže ak máte 300 g ryže, potrebujete 450 ml vody. Ryžu dáme do sitka a dobre, naozaj dobre prepláchneme studenou vodou. Nezabudnite, že ryža sa nikdy nevarí suchá!

Do hrnca dáme 2 lyžice obyčajného oleja a keď je horúci, pridáme mokrú ryžu a orestujeme dosklovita – tak sa nám ryža nerozvarí.

Zalejeme vodou, pridáme 1 lyžičku soli a doprostred položíme cibuľu, prikryjeme a dáme na najmenší plameň. Klasickú guľatozrnnú ryžu varím cca 20 minút, ale existuje jednoduchý trik, ako spoznať, že je ryža hotová – na povrchu sa začnú robiť bodky (otvory) a to je znak, že ryža je hotová. Vtedy vypíname, vyberieme cibuľu a je to. ryžu ešte premiešam a nebojte sa, ak na spodu trochu zhnedne, to vôbec neuberie na chuti.

Ak chcete variť rizoto stačí, ak namiesto vody podlejete vývarom a je to. Tento postup mám odskúšaný roky a ryžu mám vždy rovnakú – perfektnú a sypkú.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

autor: Ivanka Mikušová