plny-hrniec_transparent_negativ.png

Tajomstvo dokonalej obrovskej piškóty, ktorá nepadá: Recept na univerzálne piškótové cesto!

Piškótové cesto je jedno z najobľúbenejších a zároveň najľahších cukrárskych ciest.

Samotná príprava má však zopár pravidiel, ktoré by sme nemali podceňovať, ak chceme docieliť ideálny výsledok.

 

 

Vynikajúci recept na dokonalú piškótu z youtube kanála Торты и Кулинария Cakes & Cooking.

Potrebujeme:

10 stredne veľkých vajec

1/2 ČL soli

30 g vanilkového cukru alebo extraktu

500 g kryštálového cukru

250 ml mlieka izbovej teploty

250 g rastlinného oleja bez zápachu

700 g polohrubej múky

30 g prášku do pečiva

Postup:

 

 

Do hlbokej misy pridáme vajcia.

Nasypeme soľ a vanilkový cukor.

 

 

V štyroch krokoch postupne pridávame cukor a rovnako vyšľaháme.

Šľaháme pri plnom výkone 7 minút.

 

 

Pridáme olej, mlieko a chvíľu šľaháme.

Po častiach cez sitko preosejeme múku a jemne metličkou premiešame.

 

 

Potom preosejeme prášok do pečiva a dobre vymiešame.

Cesto nalejeme do tortovej formy vystlanej alobalom.

 

 

Cesto premiešame špajľou, aby sme sa zbavili bublín.

Formu položíme na plech vystlaný papierom na pečenie.

 

 

Cesto vložíme do rúry zohriatej na 180°C (horný/spodný ohrev).

Pečieme 45 minút bez otvárania rúry.

 

 

Po 45-ich minútach prekryjeme cesto alobalom a pečieme ďalších 25 minút pri teplote 180°C.

Celková doba pečenia je približne 1 hodina a 10 minút.

 

 

Piškótu po upečení skontrolujeme zapichnutím špajle a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.

Po vychladnutí ju vyberieme z formy.

 

 

Cesto môžeme zabaliť do potravinovej fólie a uložiť do mrazničky až na dva týždne.

Prípadne piškótu môžeme uskladniť na niekoľko dní v chladničke.

 

 

Prajeme vám dobrú chuť!

Video návod:

 

 

Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: unsplash

Najlepšie recepty na dnes