plny-hrniec_transparent_negativ.png

Tajomstvo chrumkavých zemiakových placiek: Lacné jedlo, ktoré chutí celej rodine!

Zemiakové placky sú obľúbená klasika a milujú ich malí, aj veľkí.

Lacné jedlo, ktoré zasýti.

Dnes máme pre vás recept, vďaka ktorému budú placky zvonku chrumkavé a zvnútra lahodné. 

 

 

Inšpirovali sme sa na portáli toprecepty a recept sa určite oplatí vyskúšať!

Toto chutné jedlo sa objavovalo na stoloch chudobnejších prostých ľudí, pretože zemiaky bývali, aj sú v našich zemepisných šírkach bežne dostupnou lacnou potravinou.

Zemiakové placky sa dajú pripraviť na mnoho spôsobov, môžete do nich pridať napríklad slaninku alebo inú obľúbenú surovinu.

Ale dajú sa pripraviť aj veľmi jednoducho len zo zemiakov a vajec. 

 

 

V tom prípade vám stačí použiť na 4 stredne veľké zemiaky jedno vajce, soľ, mojoránku a 2 – 3 strúčiky cesnaku. 

Zemiaky si vždy nastrúhajte nahrubo a potom šťavu dôkladne sceďte cez sitko, aby ste mohli ju mohli zliať – škrob, ktorý sa usadí na dne misky však nevylievajte a primiešajte ho naspäť k zemiakom. 

 

 

Potom už stačí len pridať zvyšné suroviny – nepotrebujete ani pridávať múku, či mlieko. 

Nezabudnite, že placky chutia najlepšie, keď ich vysmažíte na rozohriatej bravčovej masti, ktorá sa tak rýchlo neprepaľuje. Ak však masť nemáte, bude stačiť aj klasický rastlinný olej.

Ide to aj lacnejšie

Ak však chcete ušetriť, poradíme vám jednoduchý trik.

Časť zemiakov môžete nahradiť hrubou múkou alebo strúhankou a vo výsledku budete mať rovnaké množstvo placiek, ako keby ste použili zemiaky.

Navyše, placky budú chrumkavejšie.

Voľte vždy múku s hrubšou štruktúrou alebo rovno strúhanku. 

Môžete postupovať aj tak, že časť zemiakov nastrúhate nahrubo, časť najemno a potom pridáte múku, soľ, vajce, cesnak a majoránku, ako ste zvyknutí.

Nezabudnite však na pravidlo, že aj keď si pomôžete lacnejšou náhradou, zemiaky by mali vždy tvoriť tú väčšiu časť. 

 

 

Zemiakové placky sú naozaj vďačné jedlo.

Ak máte zemiaky, zvyšok si môžete prispôsobiť aktuálnym možnostiam a chuti.

BONUS: Zemiakové placky bez strúhania zemiakov

 

Prvotriedne zemiakové placky bez strúhania zemiakov. Zaručene chrumkavé a fantasticky chutné.

Potrebujeme

1 kg zemiakov

300 g cibule

2 vajcia

2 polievkové lyžice múky

soľ, korenie podľa chuti

rastlinný olej

Na omáčku:

300 gramov bravčového mäsa

300 gramov paradajkovej omáčky

100 mililitrov vody

1 lyžička soli

1 lyžička cukru

pol lyžičky čierneho korenia

Postup:

Zemiaky ošúpeme a nakrájame na 4 časti.

To isté spravíme s ošúpanou cibuľou.

Zeleninu preložíme do misky mixéra a rozmixujeme sa na homogénnu hmotu.

Hotová hmota sa prenesie do misy, pridáme vajcia, soľ a korenie.

Pridajte múku a dôkladne premiešajte.

Nalejte na palvicu olej.

Pomocou naberačky vrstvite na panvicu zemiakovú zmes a opečte z oboch strán dozlatista.

Potom placky preložíme na dosku potiahnutú vystlanú papierovou utierkou.

Na mäsovú omáčku:

Mäso a cibuľu nakrájajte na veľké kúsky a pomelte ich v mlynčeku na mäso alebo v mixéri.

Na panvicu zahrejterastlinný olej a preložte na panvicu mäsovú zmes.

Restujte, kým sa neoparí tekutina. Potom pridajte paradajkovú šťavu, cukor, soľ a čierne korenie.

Zmiešame s vodou a zmes nalejeme k mäso.

Všetko dobre premiešajte a nechajte restovať ďalších 5-7 minút.

Omáčku podávame s plackami.

Ak chcete, do cesta na placky môžete pridať aj cuketu, papriku, alebo nakrájané huby.

Dobrú chuť!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes