Tajný trik na pečené zemiaky mojej babky: Keď ich dáte do rúry takto, vedzte, že na hranolky si už nikto nespomenie!

Moja starká ma naučila robiť zemiaky takto a robila som ich presne tak aj v reštaurácii, v ktorej som pracovala. Všetci si si ich nevedeli vynachváliť.

Potrebujeme:

1 kg zemiakov (najlepší mladý, ale nie druhý, ktorý hodí)
1 lyžička soli
2 l studenej vody
50 ml oleja

Postup:

Mladé zemiaky stačí len dobre vyumývať a nakrájať na polovice alebo na štvrtinky, staršie aj ošúpte. Dáme do studenej vody so soľou a preložíme na plameň – necháme na plameni len dovtedy, kým sa neobjaví na povrchu biela pena – potom zemiaky hneď scedíme.

Tajomstvo tejto prípravy spočíva v oleji – resp. v tom, že olej dáte samotný na plechu zahriať do rúry.  Plech so studeným olejom jednoducho dajte do studenej rúry a následne nastavte na 160 stupňov. Keď sa rúra aj s plechom zahrejú, pridáme do horúceho oleja  zemiaky a premiešame tak, aby sa každý zemiak v obalil olejovou zmesou. Podľa chuti môžeme pridať bylinky alebo koreniny.

Teplotu zvýšime na 180-200 stupňov a pečieme, kým zemiaky nie sú zlatisté na povrchu. Vďaka tejto metóde sa na povrchu zemiakov vytvorí chrumkavá kôrka, ktorá spôsobí, že zemiačiky budú extra chutné.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

...

autor: Majka Dobrodenková

foto: reprofoto coolinarika