Tajný trik na najlepšiu ryžu od mojej babky: Už nikdy viac rozvarená a pripálená – toto bude vaša obľúbená príloha!

Niekoľko základných rád

Ryžu pred varením alebo dusením preplachujeme teplou tečúcou vodou preto, aby sme ju zbavili škrobu.

Ryža potom nebude po uvarení mazľavá a zlepená.

Dôležité je to najmä vtedy, keď ryžu dusíme alebo keď použijeme menej kvalitnú ryžu.

 

 

Keď pri varení ryže do vody pridáme trochu citrónovej šťavy alebo octu, zrnká si zachovajú peknú bielu farbu.

...

Ryžu nikdy nevaríme prudko. Keď voda po vložení ryže začne znova vrieť, teplotu zmiernime.

Keď ryžu pred dusením opečieme na tuku, zrnká orestovaním povrchového škrobu zbelejú a po udusení bude ryža sypká, jednotlivé zrnká sa budú oddeľovať.

 

 

Pomer vody a ryže pri dusení je približne 1 diel ryže a 1,5 dielu vody (niekedy sa udáva aj 2 diely vody, ale presne sa to nedá určiť, pretože záleží od druhu ryže).

Ak je vody málo, prilievame zásadne horúcu vodu, aby sa z ryže nevylúhoval škrob a nebola mazľavá.

Ryžu pri dusení nemiešame, aby sa na dne nádoby neusadzoval škrob a ryža sa nepripálila.

Po uvarení ju kypríme vidličkou, aby unikla para.

 

 

 

Tajomstvo najlepšej ryže podľa mojej starkej

Moja starká má na ryžu svoje overené postupy. Ryžu robí len týmito dvomi spôsobmi a oba sú fantastické.

Potrebujeme:

200 g ryže (umytej a odkvapkanej)

500 ml vody

1 strúčik cesnaku

1 cibuľu

10 ml oleja

Soľ

Postup:

 

cooked rice

 

Zeleninu – cesnak aj cibuľku si nakrájame nadrobno.

Na oleji opražíme cibuľu a po chvíľu pridáme aj cesnak – všetko spolu pár minút restujeme.

Potom pridáme ryžu a opražíme – stačí tak 2-3 minútky (do sklovita).

Potom pridáme vodu, soľ a zakryjeme pokrievkou.

Keď začne voda vrieť, stiahneme plameň a stopneme si 5 minút.

Pozor, ryžu nemiešame ani neskladáme pokrievku.

 

zdroj: pixaby

 

Po piatich minútach hrniec zložíme z plameňa, zabalíme do deky a dobre prikryjeme perinou – hovorí sa tomu vraj posteľová ryža.

Najlepšie sú na to klasické hrubšie periny, ktoré dobre držia teplo.

Ryža sa sama dovarí a voda sa krásne vsiakne do ryže. Bude perfektne uvarená.

Ryža podľa mojej babky z rúry – neskutočne chutná a voňavá!

Potrebujeme:

2 šálku ryže

4 šálky vody

2 lyžice oleja

Soľ, čierne korenie celé, klinčeky, nové korenie celé

1 väčšiu cibuľu

Postup:

 

 

Ryžu si dobre opláchneme a nasypeme do hrnca alebo do zapekacej misy.

Zalejeme vodou dochutíme a do stredu ryže vložíme celú cibuľu (samozrejem ošúpanú).

Nakoniec pokvapkáme lyžicou oleja a vložíme do vyhriatej rúry (ja používam elektrickú vyhriatu na 220 stupňov).

Nastavíme si 30-35 minút, odporúčam pri úplne prvom pokuse po asi 20-tich minútach skontrolovať, potom to už budete mať v oku. :-)

 

 

Keďže každá rúra pečie inak, možno budete potrebovať 5 minút viac alebo menej, ale mali by ste sa zmiesiť do uvedeného rozhrania.

Ryža chutí výborne, je perfektne uvarená a vy sa nemusíte vôbec obávať, že prihorí.

Lenka D.

Rady priamo od vás

Ja pripravujem ryžu takto: na troske oleja opražíme tak aby trochu zhnedla osolím a podlievam horúcou vodou v pomere 1 hrnček ryže a 1,5 hrnčeky vody suším pod pokrievkou na plyne na liatinovej platní asi 20 minút potom ešte troška podlejem vody aby ryža nebola suchá, premiešam nechám ešte na platni.

Lenka M.

Umyjem ju a nechám bokom, v hrnci si opražím 1 cibuľku do nej vhodím ryžu a popražím ju.

Medzitým si dám zovrieť bujón(rozmiešaný vo vode) alebo vývar a zlejeme ryžu orestovanú dosklovita tak, aby bola tekutina asi 1 cm nad ryžou.

Keď zovrie, zakryjeme pokrievkou a dáme do vyhriatej rúry na  20 – 30 minút. To je všetko.

Milada H.

 

 

Dôležitý je pomer vody a ryže, gulatá potrebuje menej vody  – 1,5 násobok a dlhá 2- násobok vody. 20 minút varíme a po uplynutí tohoto času už necháme odkrytú.

Dušan

Môj postup: 1 šálku ryže dám na olej a opražím do hneda, zalejem 2 šálkami vody, osolím, zakryjem pokrievkou a varím na najslabšom ohni, kým nepočuť bublanie vody. Potom odstavím  a ryža dôjde.

Mira Jancová

Ja robím len v rúre a vždy sa podarí. Na jednu šálku ryže 1 a pol šálky vody. Najprv dám trochu oleja a popražím ryžu potom si rúru zapnem na plno to je 250 stupňov. A záleží od toho koľko jej robím ale väčšinou to tam mám pol hodinky. Pravdaže predtým osolim

 

Foto: pixabay