plny-hrniec_transparent_negativ.png

Tajný trik na najlepšie zemiakové placky mojej babky: Keď dáte do cesta toto, budú neskutočné – každý vychválil do nebies!

Mala som vynikajúcu babičku, žila hneď v susednom dome a tak kým žila, naučila ma všetky svoje recepty a ja ich doteraz s veľkým úspechom pripravujem aj pre moju rodinu. Klenotom z jej kuchárky sú tie najlepšie zemiakové placky - neskutočne ľahučké, hebké a pritom chrumkavé.

Mala som vynikajúcu babičku, žila hneď v susednom dome a tak kým žila, naučila ma všetky svoje recepty a ja ich doteraz s veľkým úspechom pripravujem aj pre moju rodinu. Klenotom z jej kuchárky sú tie najlepšie zemiakové placky – neskutočne ľahučké, hebké a pritom chrumkavé. Tajomstvo samozrejme spočíva v recepte, s ktorým sa chcem podeliť aj s vami. Musím ešte dodať, že toto cesto je redšie, ako sme zvyknutí pri klasických plackách – dajú sa upiecť hrubšie alebo aj úplne na tenúčko. Je to len na vás. Čo sa týka množstva ingrediencií, uvádzam tak, ako mám v recepte.

Práve voda v ceste spôsobí, že placky budú ľahučké a hebké, skúste a sami uvidíte, že rozdieľ je ohromný.

Potrebujeme:

Zemiaky

Soľ, mleté čierne korenie

Cesnak

1 pohár vody

2 lyžice hladkej múky

1 menšie jabĺčko (ak nemáte môžete vynechať)

Bravčovú masť alebo olej na vyprážanie

Postup:

Do nastrúhaných zemiakov (pužijeme približne kilo zemiakov) pridáme soľ,cesnak pokrájaný na drobné kocky, mleté korenie, 2 lyžice hladkej múky a pohár pitnej vody (keď boli doma jablká, starká pridávala do cesta aj 1 postrúhané jabĺčko). cesto zamiešame a vrstvíme rozpálenú panvicu s masťou alebo olejom – placky úplne plávajú, také sú ľahučké. Potom jednoducho necháme stiecť na servítke. Placky sú vynikajúce, môžete ich piecť hrubšie aj celkom tenučké. Ako som už spomínala, cesto pripomína cesto na palacinky. Kto ich u mňa vyskúšal, ten si nevedel vynachváliť.

Pavla Jankovská

Najlepšie recepty na dnes