plny-hrniec_transparent_negativ.png

Tajný trik na božskú piškótu od cukrárky: Keď spravíte s bielkami toto, na torty z obchodu si už nikto nespomenie!

Tento recept je originál z jednej fantastickej Maďaskej cukrárne, v ktorej majú vždy plno.

 

 

Klenotom je tamojšia cukrárka, ktorá okrem víťazstva v celkom rade súťaží prezradila niektoré svoje triky aj v relácií na TV paprika.

Skúsila som a je to naozaj pravda.

Postup sa vám môže zdať zvláštny, ale táto piškóta bude mekulinká a jemná aj 4 dni a je nesmierne chutná. Ak sa budete držať inštrukcií do bodky, nemôže sa vám nevydariť.

Potrebujeme:

4 vajcia

cukor

polohrúba múka

prášok do pečiva

Vriaca voda

Postup:

Zvolíme si najskôr z koľkých vajec chceme robiť piškótu.

 

 

Ak robíme zo 4 vajec, odvážime si ich (4 vajcia vážia cca 200 g).

Tak si odvážime rovnakú hmotnosť múky a rovnakú hmotnosť cukru.

Vždy je určujúca váha vajec!

Rozdelíme si vajcia na bielky a žĺtky.

 

 

Ručným šľahačom bielka vyšľaháme na tuhý sneh (tak, aby to už hustejšie ušľahať nešlo – môže sa zdať, že sa v ňom začínajú robiť hrudky).

Za stáleho šľahania pridávame po troške cukor. Keď je cukor vmiešany, dáme si zovrieť vodu.

Platí zásada – na 1 vajce idú 3 PL vody.

Čiže ak robíme piškótu zo 4 vajec, potrebujem 12 PL horúcej vody (voda rozpustí cukor, ktorý pri pečení nebude karamelizovať a piškóta je aj 3-4 dni mäkká a úžasne jemná).

Vodu pridávame na etapy po 3 lyžiciach a za stáleho miešania.

 

 

Gazdinky ktoré sa boja, že bielky „spľasnú“ nemusia mať strach, pri postupe zistia, že tie bielky s cukrom po pridaní vody len zjemníme.

Po pridaní vody vyšľaháme žĺtky s múkou a práškom do pečiva.

Na vymastený a hrubou múkou posypaný plech vylejeme cesto a pečieme až kým piškóta nebude hnedastá. Ja mám skúsenosť s pečením po dobu asu 15-20 minut cca pri 200 stupňoch.

Uvidíme už podľa farby.

Na takúto piškótu už netreba ani krémy.

Ja zvyknem len pokvapkať ovocnou šťavou, natrieť džemom, zaliať polevou a podávať ako koláč.

Samozrejme, môžete spraviť ako klasickú tortu. Je to na vás.

Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes