Tajný trik na božskú piškótu od cukrárky: Keď spravíte s bielkami toto, na torty z obchodu si už nikto nespomenie!

2301 0

Tento recept je originál z jednej fantastickej Maďaskej cukrárne, v ktorej majú vždy plno. Klenotom je tamojšia cukrárka, ktorá okrem víťazstva v celkom rade súťaží prezradila niektoré svoje triky aj v relácií na TV paprika. Skúsila som a je to naozaj pravda. Postup sa vám môže zdať zvláštny, ale táto piškóta bude mekulinká a jemná aj 4 dni a je nesmierne chutná. Ak sa budete držať inštrukcií do bodky, nemôže sa vám nevydariť.

Potrebujeme:

4 vajcia

cukor

polohrúba múka

prášok do pečiva

Vriaca voda

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Postup:

Zvolíme si najskôr z koľkých vajec chceme robiť piškótu. Ak robíme zo 4 vajec, odvážime si ich (4 vajcia vážia cca 200 g).  Tak si odvážime rovnakú hmotnosť múky a rovnakú hmotnosť cukru. Vždy je určujúca váha vajec!

Rozdelíme si vajcia na bielky a žĺtky. Ručným šľahačom bielka vyšľaháme na tuhý sneh (tak, aby to už hustejšie ušľahať nešlo – môže sa zdať, že sa v ňom začínajú robiť hrudky).  Za stáleho šľahania pridávame po troške cukor. Keď je cukor vmiešany, dáme si zovrieť vodu. Platí zásada – na 1 vajce idú 3 PL vody. Čiže ak robíme piškótu zo 4 vajec, potrebujem 12 PL horúcej vody (voda rozpustí cukor, ktorý pri pečení nebude karamelizovať a piškóta je aj 3-4 dni mäkká a úžasne jemná). Vodu pridávame na etapy po 3 lyžiciach a za stáleho miešania. Gazdinky ktoré sa boja, že bielky „spľasnú“ nemusia mať strach, pri postupe zistia, že tie bielky s cukrom po pridaní vody len zjemníme.

Po pridaní vody vyšľaháme žĺtky s múkou a práškom do pečiva. Na vymastený a hrubou múkou posypaný plech vylejeme cesto a pečieme až kým piškóta nebude hnedastá. Ja mám skúsenosť s pečením po dobu asu 15-20 minut cca pri 200 stupňoch. Uvidíme už podľa farby.

Na takúto piškótu už netreba ani krémy. Ja zvyknem len pokvapkať ovocnou šťavou, natrieť džemom, zaliať polevou a podávať ako koláč. Samozrejme, môžete spraviť ako klasickú tortu. Je to na vás.

Témy:


Pridajte svoj komentár