Počuli ste už o sladkých dezertoch z červenej repy? Moja svokra ma naučila, ako urobiť perfektné cesto na tortu bez múky, namiesto nej stačí použiť červenú repu. Skúste tento recept a máte postarané o zdravú a výbornú pochúťku. Stačí ju potrieť len obyčajnou šľahačkou, alebo jednoduchým krémom a je to.
Potrebujeme:
200 g červenej repy
250 g jemne nakrájanej čokolády
125 g nakrájaného masla
4 vajcia
1 lyžička vanilkovej arómy
80 g hnedého cukru (môže byť aj obyčajný)
80 g namletých mandlí
1 štipka soli
Postup:
Najskôr si uvaríme červenú repu a urobíme z nej jemné pyré – to je perfektný tip od mojej svokry, cesto bude vďaka nej ako s múkou, ale pritom celkom bez lepku. Repu ošúpeme a nakrájame na kocky asi 1 cm. Varíme asi 30-35 minút. Potom rozmuxujeme v mixéri na hladké pyré – pridáme doň aj trochu vody, v ktorej sa repa varila (cca 1 lyžicu), pyré tak bude jemnejšie.
Čokoládu s maslom necháme rozpustiť vo vodnom kúpeli alebo v mikrovlnke.
Formu s priemerom 20 cm vystelieme papierom na pečenie tak, aby neprečnieval z formy. Rúru nastavíme na 160 stupňov.
Mleté mandle, cukor, vajcia a vanilkový extrakt zmiešame s pyré a na najnižších otáčkach miešame. Postupne vmiešame aj čokoládovú zmes a rýchlosť miešania mierenie zvýšme, aby sme získali hladké jednotné čokoládové cesto.
Navrstvíme do formy a zakryjeme alobalom. Pečieme 80-90 minút. Krátko pred koncom pečenia skontrolujeme cesto. Na okrajoch by malo byť pevné a v strede môže byť ešte mierne mäkučké.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: kuechen-miezen