Tajná prísada, ktorú sa oplatí pridať do zemiakového pyré: Takto chutí ešte lepšie ako doteraz!

Domáce zemiakové pyré je jednou z najobľúbenejších príloh k mäsu na šťave.

Niekedy mu však chýba tá správna chuť alebo jemnosť. 

Objavte ingredienciu, ktorá zvýrazní chuť vášho zemiakového pyré a bude chutiť ešte lepšie.

 

 

...

Posuňte svoju zemiakovú kašu jednou ingredienciou na vyššiu úroveň, ako používa portál santeplusmag.

Ako uvariť dokonalé pyré?

Pyré je presne to, čo chceme, keď sa blíži jeseň: horúce a výdatné, perfektne sa hodí k mäsu na šťave, ale chutí skvele aj samotné, ak ho skombinujete napríklad s osmaženou cibuľkou.

 

 

Pozrime sa, ako dať svojmu pyré vynikajúcu chuť pomocou jednoduchých ingrediencií.

Premeňte svoju kašu iba jednou ingredienciou

Často sa hovorí, že pyré je jednoduchý recept a predsa nie je také ľahké urobiť ho tak, aby bolo krémové a chutné.

 

 

Tu je niekoľko tajomstiev, ako dosiahnuť úspech.

Rozhodujúca je aj odroda zvolených zemiakov.

Potrebujete zemiaky s pevnou dužinou ako sú odrody Amandine, Bintje alebo Ratte.

Pri varení pyré sa oplatí uvariť zemiaky so šupkou vo vriacej osolenej vode.

 

 

Keď sú zemiaky uvarené, nikdy ich nemixujte, ale roztlačte ich ručne pučidlom na zemiaky alebo vidličkou, ako to robili naše staré mamy.

Teraz už len stačí pridať mlieko a maslo.

Poznámka: mlieko musí byť horúce, aby sa dobre zapracovalo a vytvorilo hladkú textúru.

 

 

A tá slávna ingrediencia, ktorá potom všetko zmení?

Teraz je ten správny čas a ak chcete dodať pyré ešte lepšiu chuť, pridajte doňho syr.

V závislosti od vašej chuti dodajte svojmu receptu šmrnc parmezánom, strúhaným syrom ementál alebo dokonca kozím syrom či syrom Roquefort.

 

 

Táto malá zmena oživí vašu kašu a premení ju na potešenie pre malých aj veľkých.

Niekoľko originálnych receptov na pyré

Keď sa povie zemiaková kaša, často sa nám vybaví klasické pyré zo zemiakov. 

Dá sa pritom vyrobiť z rôznych surovín, pre ešte väčšie potešenie našich chuťových pohárikov.

Orientálne mrkvové pyré 

 

 

Uvarte mrkvu s niekoľkými zemiakmi kvôli správnej textúre a pripravte pyré ako obvykle.

Po roztlačení pridajte rascu alebo kari podľa svojich preferencií a nakrájaný čerstvý koriander.

Pre dosiahnutie ešte zaujímavejšej chuti môžete pridať trochu medu alebo pomarančovej kôry.

Zelerové pyré s muškátovým orieškom

 

 

Zeler je opäť v centre pozornosti gurmánskych reštaurácií pre svoju výraznú chuť, arómu a živiny.

Okrem toho má veľmi nízky obsah kalórií.

Pozor na výber mladého, bieleho a pevného zeleru.

Zeler a zemiaky ošúpeme a nakrájame na malé kocky v rovnakom množstve, opražíme na masle, zalejeme 40 cl čerstvej smotany, okoreníme a na miernom ohni varíme asi 20 minút.

Premiešame, posypeme muškátovým orieškom alebo strúhanou hľuzovkou a pažítkou.

Tekvicové pyré

 

 

Svojou krémovou dužinou a jemnou chuťou je tekvica ako stvorená na pyré.

Vyberte si pevnú tekvicu, ktorá nie je príliš veľká.

Dužinu nakrájame na kocky a varíme 20 minút so strúčikom cesnaku a soľou v hrnci s vodou.

Môžete pridať aj zemiak.

Potom zmiešame s maslom a čerstvou smotanou alebo kokosovým mliekom.

Pridajte korenie podľa vlastného výberu: štipku muškátového orieška, škoricu, rascu alebo 4 druhy korenia.

Pred servírovaním posypeme lieskovými orieškami alebo drvenými mandľami.

Pyré z bielej fazule s mandľovým mliekom

 

 

Plechovku bielej fazule (prepláchnutú a odkvapkanú) opražte na masle.

Na sporáku zohrejte 20 cl mandľového mlieka, potom odstavte z ohňa a pridajte k fazuli.

Osolíme, okoreníme a dobre premiešame.

Ozdobíme žeruchou a máme ideálnu prílohu k našim mäsovým jedlám.

Pyré môžete pripraviť aj aj tak, že k zemiakom pridáte roztlačenú brokolicu, kapustu, paštrnák, hrášok alebo cuketu.

Je to skvelý spôsob, ako pripraviť originálne, farebné a chuťovo výnimočné pyré.

Dobrú chuť!

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay