zdroj: mniammniam
Potrebujeme:
1/2 kg húb
4 stredne veľké zemiaky
2 mrkva (približne 30 dkg)
2 korene petržlenu (približne 20 dkg)
1 pór – iba biela časť
kusu zeleru (približne 20 dkg)
1 stredne veľká cibuľa
1/2 pohára sladkej smotany 12% ( alebo mlieka)
2 lyžice lyžice jemne nakrájaný kôpor
6 pohárov vody (1 a 1/2 litra) – prípadne vývaru
2 polievkové lyžice oleja
1 polievková lyžica masla
2 bobkové listy
3 guličky nového, 3 guličky čierneho korenia
Soľ
Postup:
Mrkvu, petržlen a zeler očístime a nakrájame na malé kúsky, pór na na tenké plátky. Do hrnca nalejem vodu, pridáme zeleninu, bobkový list. celé korenia. Priveieme do varu a varíme na strednom ohni asi 30 minút, kým zelenina nebude mäkká. Kým sa zelenina uvarí, pripravíme huby. Očistíme ich a nakrájame na kúsky o hrúbke asi 1/2 cm. ň
Ošúpanú cibuľu nakrájame nadrobno. Zahrejte olej s maslom na veľkej panvici, pridáme cibuľu, mierne osolíme a orestujeme po dobu asi 2 minút. Potom pridáme huby a za stáleho miešania orestujeme – necháme na plameni, len kým sa nezačnú pozdĺž okrajov červenať (snažte sa ich vyprážať tak, aby sa nevarili vo vlastnej omáčke).
Zložíme z ohňa. Ošúpeme a umyjeme zemiaky, nakrájame na kocky. Pridáme zemiaky a vyprážané šampiňóny do vývaru so zeleninou, varíme na strednom ohni, kým zemiaky nebudú mäkké (asi 8-10 minút). Polievku zložíme z plameňa a pridáme smotanu, ktorú sme rozmiešali v pár lyžiciach horúcej polievky a až tak pridali do hrnca. Vmiešame aj kôpor a môžeme podávať. s ohňom, Zmiešajte, zakryte, nechajte niekoľko minút, aby sa chute spojili. Môžeme podávať! .-)