Ak máte chuť na bezmäsitú syrovú bombu, tieto zlaté slané šišky sú ideálne. nejde o klasické krokety, ale o pochúťku, ktorú môžete podávať samotnú, napríklad len s kyslou smotanou, alebo obľúbeným dippom.
1. recept
U nás je to veľmi obľúbené aj ako pohostenie pre návštevy.
Potrebujeme:
500 g mozzarelly alebo tvrdého syra
3 polievkové lyžice najemno nastrúhaného parmezánu (alebo iný syr)
1 vajce
100 g múky
0,5 lyžička oregana
strúhanka
olej
Soľ podľa chuti
Čierne korenie podľa chuti
Bylinky podľa chuti
Postup:
Zmiešajte strúhaný tvrdý syr alebo mozzarellu, vajce a parmezán.
Do zmesi pridajte múku a oregano.
Vymiešajte husté cesto.
Rukami vyformujeme malé guľôčky zo syrového cesta.
Toto množstvo cesta sa vypočíta asi na 40 šišiek, je tohoto dosť pre každého.
Guľky obalíme v strúhanke.
Ostáva, aby sme šišky už len vypražili v oleji.
Zlaté šišky s roztopeným syrom vo vnútri sú pripravené!
Výborná chuť – ak chcete skúsiť niečo bezmäsité, určite zvoľte toto, budete nadšení.
Stačí vidieť, aké jednoduché a rýchle sú!
2. recept – bez vyprážania
Pre všetkých milovníkov syra máme dnes pochúťku, ktorú si zamilujete. Týchto mozzarellových guľôčok sa nebudete vedieť dojesť :)
Potrebujeme:
Z jednej dávky vyjde 16 guľôčok
250 g hladkej múky
1 PL sušeného droždia
1 PL kryštálového cukru
125 ml teplého mlieka
1 väčšie vajce
trochu nakrájanej jarnej cibuľky
1 PL soli
1 PL sušeného cesnaku
3PL zmäknutého masla
Plnka:
2 kúsky syru Mozzarella
soľ, korenie podľa chuti
petržlenová vňať
Na ozdobenie:
rozpustené maslo + vyšľahané vajce
parmezán na posypanie
Postup:
Múku zmiešame so sušeným droždím, cukrom, mliekom, vajíčkom, nasekanou cibuľovou vňaťou, soľou a mierne vymiešame.
Pridáme sušený cesnak a zmäknuté maslo. Poriadne vymiešame až kým nevznikne kompaktné cesto. Prikryjeme bavlnenou utierkou a necháme 90 minút na teplom mieste nakysnúť. Oba kúsky syru Mozzarella si nakrájame na 8 rovnakých kúskov, zmiešame so soľou, korením a petržlenovou vňaťkou. Zamiešame.
Nakysnuté cesto si preložíme na pomúčenú dosku. Vypracujeme cestový bochník, ktorý nakrájame na 16 rovnakých trojuholníkov. Z každého trojuholníku vyformujte guľôčku a naplňte Mozzarellou.
Plnené guľôčky poukladajte na plech, prikryte utierkou a nechajte 30 minút podkysnúť. Zmiešajte rozpustené maslo s polovicou vyšľahaného vajíčka a ponatierajte každú guľôčku.
Potom posypte parmezánom a dajte piecť do predhriatej rúry na 180 stupňov. Pečte asi 25 minút. Hotovo! Servírujte teplé.
Prajeme vám dobrú chuť!
Videonávod