500 gramov syra, vajce a trocha múky: Škoda, že som predtým nevedela, aká pochúťka z toho môže byť – a len za minútku!

Ak máte chuť na bezmäsitú syrovú bombu, tieto zlaté slané šišky sú ideálne. nejde o klasické krokety, ale o pochúťku, ktorú môžete podávať samotnú, napríklad len s kyslou smotanou, alebo obľúbeným dippom.

1. recept

U nás je to veľmi obľúbené aj ako pohostenie pre návštevy.

Potrebujeme:

500 g mozzarelly alebo tvrdého syra

3 polievkové lyžice najemno nastrúhaného parmezánu (alebo iný syr)

1 vajce

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

100 g múky

0,5 lyžička oregana

strúhanka

olej

Soľ podľa chuti

Čierne korenie podľa chuti

Bylinky podľa chuti

Postup:

Zmiešajte strúhaný tvrdý syr alebo mozzarellu, vajce a parmezán.

šišky

 

Do zmesi pridajte múku a oregano.

 

šišky foto

Vymiešajte husté cesto.

 

domáce šišky

Rukami vyformujeme malé guľôčky zo syrového cesta.

Toto množstvo cesta sa vypočíta asi na 40 šišiek, je tohoto dosť pre každého.

šišky

 

Guľky obalíme v strúhanke.

šišky

 

Ostáva, aby sme šišky už len vypražili v oleji.

domáce šišky recept

Zlaté šišky s roztopeným syrom vo vnútri sú pripravené!

šišky foto

 

Výborná chuť – ak chcete skúsiť niečo bezmäsité, určite zvoľte toto, budete nadšení.

šišky foto

Stačí vidieť, aké jednoduché a rýchle sú!

2. recept – bez vyprážania

Pre všetkých milovníkov syra máme dnes pochúťku, ktorú si zamilujete. Týchto mozzarellových guľôčok sa nebudete vedieť dojesť :)

Potrebujeme:

Z jednej dávky vyjde 16 guľôčok

250 g hladkej múky

1 PL sušeného droždia

1 PL kryštálového cukru

125 ml teplého mlieka

1 väčšie vajce

trochu nakrájanej jarnej cibuľky

1 PL soli

1 PL sušeného cesnaku

3PL zmäknutého masla

Plnka:

2 kúsky syru Mozzarella

soľ, korenie podľa chuti

petržlenová vňať

Na ozdobenie:

rozpustené maslo + vyšľahané vajce

parmezán na posypanie

Postup:

Múku zmiešame so sušeným droždím, cukrom, mliekom, vajíčkom, nasekanou cibuľovou vňaťou, soľou a mierne vymiešame.

Foto: youtube.com

Pridáme sušený cesnak a zmäknuté maslo. Poriadne vymiešame až kým nevznikne kompaktné cesto. Prikryjeme bavlnenou utierkou a necháme 90 minút na teplom mieste nakysnúť. Oba kúsky syru Mozzarella si nakrájame na 8 rovnakých kúskov, zmiešame so soľou, korením a petržlenovou vňaťkou. Zamiešame.

Foto: youtube.com

Nakysnuté cesto si preložíme na pomúčenú dosku. Vypracujeme cestový bochník, ktorý nakrájame na 16 rovnakých trojuholníkov. Z každého trojuholníku vyformujte guľôčku a naplňte Mozzarellou.

Foto: youtube.com

Plnené guľôčky poukladajte na plech, prikryte utierkou a nechajte 30 minút podkysnúť. Zmiešajte rozpustené maslo s polovicou vyšľahaného vajíčka a ponatierajte každú guľôčku.

Foto: youtube.com

Potom posypte parmezánom a dajte piecť do predhriatej rúry na 180 stupňov. Pečte asi 25 minút. Hotovo! Servírujte teplé.

Prajeme vám dobrú chuť!

Videonávod