Syrové rolády bývali kedysi hitom všetkých osláv: Takto ich si pripravíte dokonalý kúsok!

Táto retro chuťovka kedysi nesmela chýbať na obloženej mise na žiadnom večierku alebo oslave.

Populárna je však dodnes.

 

 

Pár tipov na najlepšie syrové rolády z portálu toprecepty.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Triky ostrielaných kuchárok

Syrová roláda neobsahuje žiadne pečivo alebo pláty z cesta, jej základom je iba syr.

Ten tvorí akýsi obal, do ktorého sa balia ingrediencie.

 

 

Aby však bolo možné so syrom pracovať a rolovať ho, je nutné ho nejako roztaviť.

Z toho dôvodu je potrebné použiť aj nejaký tučnejší syr, ktorý sa po rozohriatí krásne ťahá a netrhá sa.

 

 

Najčastejšie sa používa tučnejší eidam, použiť ale môžete aj holandskú goudu alebo ementál.

Môžete skúsiť aj kombináciu viacerých druhov syra.

 

 

Syr je potom možné rozohriať viacerými spôsobmi.

Ten najjednoduchší je naskladať plátky syra na plech vystlaný papierom na pečenie tak, aby sa okraje prekrývali cca 1 cm a vytvoril sa jeden väčší obdĺžnik.

 

 

Plech potom vložíme do rúry predhriatej na 180°C asi na tri minúty.

Syr by sa mal zliať do jednej plochy.

 

 

Syr môžeme tiež dať do igelitového vrecka, ten potom vložíme do vriacej vody a varíme, kým sa syry nerozpustia.

Na ich rozpustenie je možné použiť aj mikrovlnnú rúru – stačí syry nakrájať a nechať roztaviť.

 

 

Rozohriaty syr potom nalejeme na navlhčenú pracovnú plochu a rozvaľkáme ho navlhčeným valčekom na tenkú placku.

Hotový plát potom už stačí iba naplniť.

 

 

Ako naplniť roládu?

Na syr môžete naniesť vlastne čokoľvek vám napadne.

Najčastejšie je to šunka, či saláma, ktorá sa potom potrie nejakou nátierkou – tvarohovou, zo smotanového, či taveného syra, alebo nátierkového masla, prípadne pokojne aj paštétou.

 

 

Do stredu sa potom hodí naukladať nejakú zeleninu.

Obvykle sa používa nakrájaná paprika, na syr ale môžete rozložiť aj listový špenát, alebo na kocky nakrájané uhorky, prípadne olivy.

 

 

Na dochutenie sa výborne hodia bylinky, všetko potom môžete navyše posypať mletou paprikou.

Na inšpiráciu vám ponúkame pár variantov:

 

 

šunka + tvarohová nátierka s pažítkou

nátierka z nivy + nasekané vlašské orechy

hroznové víno + smotanový syr

budapeštianska nátierka + kapia

saláma + cesnaková nátierka z taveného syra

losos + nátierkové maslo + kôpor

tuniaková nátierka + kukurica

 

 

Po naplnení rolády už nezostáva nič iné ako plát syra s náplňou zvinúť, hotovú roládu zabaliť do potravinárskej fólie a dať uležať do chladu.

Stuhnutú roládu potom nakrájame na plátky a naaranžujeme na tanieriky alebo misy s inými pochutinami.

 

 

Prajeme vám dobrú chuť!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash