SYROVÉ GROŠE: Najchutnejšie rýchle pagáče zo syra a kyslej smtoany, nekysnú ani minútu a pečú sa hneď!

2106 0

Vynikajúci recept na nekysnuté pagáčiky, ktorého autorkou je pani Mária Palečková.

Pagáčiky sú veľmi chutné, ideálne napríklad k vínečku, alebo ako slané pohostenie na oslavu. Dozdobiť ich môžete semienkami, orechmi alebo napríklad hrubozrnnou soľou.

Potrebujeme:

700g hl. múka

1čl soľ

2 vajcia

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

1 pochúťková smotana

350g maslo

250g jemne strúhaný syr

Postup:

Pagáčiky môžete spracovať tak, že ich pripravíte napríklad večer a spracujete až ráno. Môžete však pracovať s cestom aj hneď, je to na vás a tiež záleží na tom, ako veľmi máte na pagáčiky chuť. Ja som ich robila hneď :-)

Takže príprava je extrémne jednoduchá – pripravíme si misku, v ktorej si zmiešame najskôr múku s maslom.

Dobré je používať maslo, ktoré pred prípravou stihlo trochu zmäknúť (ak maslo nemáte, môžete použiť aj stužený tuk, ale ja jednoznačne odporúčam maslo).

Do cesta pridáme maslo, kyslú smotanu, soľ a vypracujeme jednotné cesto.

Nakoniec pridáme aj syr – syr musí byť najemno nastrúhaný.

Cesto by malo byť tvárne a jednotné.

Ak s cestom nechcete pracovať hneď, zabaľte ho a odložte do chladničky. Ak idete robiť pagáčiky hneď, postupujte nasledovne:

Cesto preložíme na pracovnú dosku, rozvaľkáme a preložíme zhora a zdola smerom do stredu a z bokov smerom do stredu.

Tento postup zopakujeme celkovo 3x.

Po poslednom zložení rozvaľkáme a vykrajujeme menšie pagáčiky.

Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme vajíčkom.

Na vrch môžeme nasypať sezam, mak, orechy, hrubozrnnú soľ….

Pečieme pri teplote 220 – 200 st. ….. 35 min.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Témy:


Pridajte svoj komentár