Syrové nite za pár minút: Jednoduchý recept na obľúbenú pochúťku!

Syrové nite sú tradičným občerstvením na našich slovenských stoloch, ale sú obľúbeným doplnkom pri posedeniach akéhokoľvek druhu.

Podľa nášho nenáročného receptu si ich môžete pripraviť kedykoľvek doma.

 

 

Fantastický recept na úžasné domáce syrové nite z youtube kanála Viktor Nagy.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

 

 

Potrebujeme:

3 l čerstvého mlieka

šťavu z 3 citrónov

soľ

Postup:

Do hrnca nalejeme mlieko.

Postupne ho zohrejeme na 65°C.

 

 

Do malej misky vytlačíme šťavu z citróna.

Polovicu citrónovej šťavy precedíme cez sitko do zohriateho mlieka.

Premiešame.

 

 

Keď sa začne mlieko zrážať, vypneme oheň.

Precedíme zvyšok citrónovej šťavy.

Dobre premiešame.

 

 

Syr vyberieme z hrnca do hlbokej misky so studenou vodou (srvátka je kvôli citrónu k ďalšiemu využitiu nepoužiteľná).

Potom syr rukami dôkladne preperieme.

 

 

Aby sme sa zbavili prebytočnej vody, syr vložíme do čistej utierky.

A vodu vytlačíme.

Na sporák si pripravíme hrniec s cca 1/3 vody.

 

 

Do hlbokej misy s ľadovou vodou pridáme cca 2 lyžičky soli.

Metličkou premiešame.

Do hrnca s vodou vložíme syr.

Zohrejeme na 70°C, aby zmäkol.

 

 

Zo syra formujeme dlhú niť.

Počas ťahania ju hneď namočíme do misy s ľadovou vodou.

Niť omotáme okolo dosky na krájanie a prekrojíme na polovicu.

 

 

Ak sú nite pre vás nedostatočne slané, namočte ich ešte na chvíľu do slaného roztoku.

A môžeme servírovať.

 

 

Prajeme vám dobrú chuť!

Video návod:

 

 

Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay