Keď sa povie „fašírka“, určite sa vám vybaví kuracie alebo bravčové mäso.
No vedzte, že existuje aj pôstny variant fašírok, ktoré sú veľmi chutné a hlavne zdravé.
Výnimočný recept z portálu iladies na úžasné bezmäsité fašírky.
Potrebujeme:
2-3 krajce chleba (nie čerstvého)
2 šálky bielej fazule
2 cibule
1 šálku ryže
1 šálku rastlinného oleja
6 strúčikov cesnaku
1 petržlen
1 mrkvu
100 g tvrdého syra
bobkový list (na dochutenie)
kôpor
petržlenovú vňať
50 g hladkej múky
soľ
Postup:
Nakrájame cibuľu, petržlen a mrkvu.
Fazuľu varíme v hrnci.
Po zovretí pridáme nakrájanú zeleninu, soľ a bobkový list.
Keď je fazuľa dobre uvarená, scedíme vodu do misky.
Vodu nevylievame.
Vyberieme z nej bobkový list a namočíme chlieb.
K namočenému chlebu pridáme rozdrvený cesnak.
Pridáme aj nasekaný kôpor, petržlenovú vňať a všetko premiešame so strúhaným syrom.
Všetky ingrediencie spolu zmiešame.
Rozšľaháme mixérom (alebo zomelieme mlynčekom).
Zo zmesi vytvarujeme fašírky.
Obalíme ich v múke.
Opražíme v oleji (môžeme ich aj upiecť v rúre).
Ryžu uvaríme vo vode z fazule.
Mali by nám ostať cca 3 šálky vody, ak nie, pridáme vodu.
Fašírky servírujeme s ryžou.
Dobrú chuť!