Výborné pagáčiky, podľa receptu od známej z Oravy. Originál by do nich mal ísť ovčí syr, ale ja používam obyčajný tvrdý a sú výborné!
Potrebujeme:
700 g hladkej múky
500 g margarínu alebo masla
1 lyžičku soli
50 g čerstvého droždia
½ bal. prášku do pčiva
1-1,5 dl mlieka
200 g najemno nastrúhaného syra
2 žĺtky
Na posypanie:
1 vajce
Strúhaný syr
Postup:
Prášok do pečiva zmiešame s múkou, zmäknutým margarínom a žĺtkami. V 100 ml mlieka rozmiešame 1 lyžičku cukru a droždie, keď narastie kvások, pridáme do múčnej zmesi a vymiešame cesto. Nakoneic pridáme aj strúhaný syr. Ak je cesto príliš tekuté, môžete pridať ešte trochu múky.
Cesto dáme do chladničky odpočívať na minimálne 2 hodiny, ideálne na celú noc. Potom vyberieme z chladničky, prehnetieme v rukách a rozvaľkáme na hrúbku asi 2 cm. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme strúhaným syrom. Narežeme na štvorce alebo povykrajujeme kruhy. Uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180 stupňov, kým pagáčiky nie sú na povrchu zlatisté.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Miška D.