Táto vianočka bola jedným z víťazných receptov v kulinárskej súťaži na youtube a poslala ho pani Hedviga, ktorá ho má od svojej babičky.
Teraz si túto fantastickú vianočku môžete upiecť aj vy doma!
Potrebujeme:
600 g polohrubej múky
120 g krupicového cukru
120 g masla
5 – 6 žĺtkov
100 ml mlieka
vanilkovú pastu alebo esenciu
citrónovú pastu (alebo kôru z citróna)
50 g čerstvého droždia
100 g hrozienok
50 g mletých mandlí
10 g soli
1 vajce na potretie
sekané mandle na posypanie
Postup:
Ako prvé si pripravíme kvások.
Do hrnca si nalejeme primerané množstvo mlieka, pridáme trochu cukru a mlieko si mierne zahrejeme.
Tak isto dáme na sporák trochu zohriať aj maslo.
Mlieko musí byť po zohriatí len teplé, nie horúce.
Rozmrvíme doňho droždie, dobre premiešame aby sa rozpustilo a nasypeme trochu múky, aby nám vzniklo také redšie cestíčko.
Prikryjeme ho bavlnenou utierkou a necháme nakysnúť.
V samostatnej mise si vyšľaháme žĺtky s cukrom do krásnej nadýchanej peny.
Pridáme vanilku, citrónovú kôru a premiešame.
Zoberieme si rozpustené maslo (opäť platí, že nesmie byť horúce) a postupne ho zašľaháme do žĺtkovej zmesi.
Následne pridáme aj vykysnutý kvások a soľ. Riedke suroviny vyšľaháme metličkou a postupne zapracujeme po častiach múku.
Cesto miesime až kým sa neprestane lepiť na steny misy.
Na záver miesenia zapracujeme do cesta hrozienka a mandle. Potom ho odložíme na teplé miesto a necháme vykysnúť.
Keď je cesto vykysnuté, vyformujeme si ho na hrubší valec a rozrežeme na 6 približne rovnakých kusov.
Tie potom vyvaľkáme do guličiek a následne na hrubšie slíže, z ktorých budeme zapletať vianočku. Ak je cesto dobre vypracované, pri vaľkaní už nie je potrebné múčiť pracovnú dosku a cesto sa odlepuje samo aj bez toho.
Pramene dáme potom k sebe tri a tri na dve strany, konce spojíme a zaťažíme hrncom s vodou, aby sme mohli začať zapletať vianočku.
Ruky pracujú krížom, takže pravá ruka pracuje na ľavej strane a naopak ľavá na pravej.
Vianočku pletieme vždy tak, že berieme prameň z vonkajšej strany a ukladáme ho do vnútornej.
Hotovú vianočku uložíme na plech pokrytý papierom na pečenie, natrieme vajíčkom, posypeme sekanými mandľami a necháme ju ešte nakysnúť.
Potom ju pečieme pri teplote 160 – 170 °C a pečieme ju asi 40 minút.
Hotovo. Teraz stačí už len posypať práškovým cukrom a môžeme podávať.
Prajeme dobrú chuť!