Sviatočná vianočka podľa receptu od babičky: Fantastický prehľadný recept, ktorý zvíťazil v kulinárskej súťaži!

Táto vianočka bola jedným z víťazných receptov v kulinárskej súťaži na youtube a poslala ho pani Hedviga, ktorá ho má od svojej babičky. Teraz si túto fantastickú vianočku môžete upiecť aj vy doma!

Táto vianočka bola jedným z víťazných receptov v kulinárskej súťaži na youtube a poslala ho pani Hedviga, ktorá ho má od svojej babičky. Teraz si túto fantastickú vianočku môžete upiecť aj vy doma!

Potrebujeme:

600 g polohrubej múky

120 g krupicového cukru

120 g masla

5 – 6 žĺtkov

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

100 ml mlieka

vanilkovú pastu alebo esenciu

citrónovú pastu (alebo kôru z citróna)

50 g čerstvého droždia

100 g hrozienok

50 g mletých mandlí

10 g soli

1 vajce na potretie

sekané mandle na posypanie

Postup:

Ako prvé si pripravíme kvások. Do hrnca si nalejeme primerané množstvo mlieka, pridáme trochu cukru a mlieko si mierne zahrejeme. Tak isto dáme na sporák trochu zohriať aj maslo. Mlieko musí byť po zohriatí len teplé, nie horúce. Rozmrvíme doňho droždie, dobre premiešame aby sa rozpustilo a nasypeme trochu múky, aby nám vzniklo také redšie cestíčko. Prikryjeme ho bavlnenou utierkou a necháme nakysnúť.

V samostatnej mise si vyšľaháme žĺtky s cukrom do krásnej nadýchanej peny. Pridáme vanilku, citrónovú kôru a premiešame. Zoberieme si rozpustené maslo (opäť platí, že nesmie byť horúce) a postupne ho zašľaháme do žĺtkovej zmesi.

Následne pridáme aj vykysnutý kvások a soľ. Riedke suroviny vyšľaháme metličkou a postupne zapracujeme po častiach múku. Cesto miesime až kým sa neprestane lepiť na steny misy.

Na záver miesenia zapracujeme do cesta hrozienka a mandle. Potom ho odložíme na teplé miesto a necháme vykysnúť. Keď je cesto vykysnuté, vyformujeme si ho na hrubší valec a rozrežeme na 6 približne rovnakých kusov.

Tie potom vyvaľkáme do guličiek a následne na hrubšie slíže, z ktorých budeme zapletať vianočku. Ak je cesto dobre vypracované, pri vaľkaní už nie je potrebné múčiť pracovnú dosku a cesto sa odlepuje samo aj bez toho.

Pramene dáme potom k sebe tri a tri na dve strany, konce spojíme a zaťažíme hrncom s vodou, aby sme mohli začať zapletať vianočku. Ruky pracujú krížom, takže pravá ruka pracuje na ľavej strane a naopak ľavá na pravej.

Vianočku pletieme vždy tak, že berieme prameň z vonkajšej strany a ukladáme ho do vnútornej.

Hotovú vianočku uložíme na plech pokrytý papierom na pečenie, natrieme vajíčkom, posypeme sekanými mandľami a necháme ju ešte nakysnúť. Potom ju pečieme pri teplote 160 – 170 °C a pečieme ju asi 40 minút.

Hotovo. Teraz stačí už len posypať práškovým cukrom a môžeme podávať.

Prajeme dobrú chuť!