plny-hrniec_transparent_negativ.png

Sviatočná vianočka podľa receptu od babičky: Fantastický prehľadný recept, ktorý zvíťazil v kulinárskej súťaži!

Táto vianočka bola jedným z víťazných receptov v kulinárskej súťaži na youtube a poslala ho pani Hedviga, ktorá ho má od svojej babičky. Teraz si túto fantastickú vianočku môžete upiecť aj vy doma!

Táto vianočka bola jedným z víťazných receptov v kulinárskej súťaži na youtube a poslala ho pani Hedviga, ktorá ho má od svojej babičky.

Teraz si túto fantastickú vianočku môžete upiecť aj vy doma!

 

 

Potrebujeme:

600 g polohrubej múky

120 g krupicového cukru

120 g masla

5 – 6 žĺtkov

100 ml mlieka

vanilkovú pastu alebo esenciu

citrónovú pastu (alebo kôru z citróna)

50 g čerstvého droždia

100 g hrozienok

50 g mletých mandlí

10 g soli

1 vajce na potretie

sekané mandle na posypanie

Postup:

Ako prvé si pripravíme kvások.

Do hrnca si nalejeme primerané množstvo mlieka, pridáme trochu cukru a mlieko si mierne zahrejeme.

Tak isto dáme na sporák trochu zohriať aj maslo.

Mlieko musí byť po zohriatí len teplé, nie horúce.

Rozmrvíme doňho droždie, dobre premiešame aby sa rozpustilo a nasypeme trochu múky, aby nám vzniklo také redšie cestíčko.

Prikryjeme ho bavlnenou utierkou a necháme nakysnúť.

 

 

V samostatnej mise si vyšľaháme žĺtky s cukrom do krásnej nadýchanej peny.

Pridáme vanilku, citrónovú kôru a premiešame.

Zoberieme si rozpustené maslo (opäť platí, že nesmie byť horúce) a postupne ho zašľaháme do žĺtkovej zmesi.

Následne pridáme aj vykysnutý kvások a soľ. Riedke suroviny vyšľaháme metličkou a postupne zapracujeme po častiach múku.

Cesto miesime až kým sa neprestane lepiť na steny misy.

 

 

Na záver miesenia zapracujeme do cesta hrozienka a mandle. Potom ho odložíme na teplé miesto a necháme vykysnúť.

Keď je cesto vykysnuté, vyformujeme si ho na hrubší valec a rozrežeme na 6 približne rovnakých kusov.

Tie potom vyvaľkáme do guličiek a následne na hrubšie slíže, z ktorých budeme zapletať vianočku. Ak je cesto dobre vypracované, pri vaľkaní už nie je potrebné múčiť pracovnú dosku a cesto sa odlepuje samo aj bez toho.

 

 

Pramene dáme potom k sebe tri a tri na dve strany, konce spojíme a zaťažíme hrncom s vodou, aby sme mohli začať zapletať vianočku.

Ruky pracujú krížom, takže pravá ruka pracuje na ľavej strane a naopak ľavá na pravej.

Vianočku pletieme vždy tak, že berieme prameň z vonkajšej strany a ukladáme ho do vnútornej.

 

 

Hotovú vianočku uložíme na plech pokrytý papierom na pečenie, natrieme vajíčkom, posypeme sekanými mandľami a necháme ju ešte nakysnúť.

Potom ju pečieme pri teplote 160 – 170 °C a pečieme ju asi 40 minút.

 

 

Hotovo. Teraz stačí už len posypať práškovým cukrom a môžeme podávať.

Prajeme dobrú chuť!

 

 

 

 

 

 

Najlepšie recepty na dnes