plny-hrniec_transparent_negativ.png

Takto pečiem krkovičku pre moju rodinu a z tej chuti sa všetci môžu zblázniť: Dajte ju na plech takto a zalejte pivom, výsledok famózny!

Výborné jedlo aj na slávnostný stôl a veľmi praktické, ak čakáte viacej hostí. Každý si na tom pochutná! :-)

Existuje viacero dôvodov, prečo sa oplatí piecť krkovičku s pivom:

Chuť: Pivo dodáva krkovičke bohatú a komplexnú chuť. Sladkosť piva karamelizuje mäso a dodáva mu hlbokú hnedú farbu. Horkosť piva vyrovnáva mastnotu mäsa a dodáva mu pikantnú chuť. Chuť piva sa môže líšiť v závislosti od typu použitého piva, takže môžete experimentovať s rôznymi druhmi piva, aby ste našli chuť, ktorá vám najviac vyhovuje.

Zjemnenie: Pivo pomáha zmäkčiť tuhé vlákna v mäse, čím ho robí jemnejším a šťavnatejším. Kyseliny v pive rozkladajú bielkoviny v mäse, čím ho robia krehkejším.

Šťavnatosť: Pivo dodáva krkovičke vlhkosť, čím zabraňuje jej vysušeniu počas pečenia.

Aróma: Pivo dodáva krkovičke príjemnú arómu chmeľu a sladu. Táto aróma sa mieša s arómou mäsa a korenín a vytvára tak komplexnú a lákavú vôňu.

Jednoduchosť prípravy: Pečenie krkovičky s pivom je pomerne jednoduché. Mäso stačí namočiť do marinády z piva a korenín, alebo počas pečenia pivom podlievať .

Potrebujeme:

1 kg bravčovej krkovičky

5-6 ks zemiakov

2 červené cibule

3 strúčiky cesnaku

soľ

korenie

sladkú a pikantnú papriky

majoránka

korenie na zemiaky

olej

Na podliate:

Čierne pivo cca 1/2 plechovky

bujón

2 dl vody

Postup:

Krkovičku si nakrájame na plátky, osolíme, okoreníme, pokvapkáme olejom a necháme asi na 1 hodinku odležať – ideálne cez noc.

Nakrájame si aj zemiaky a cibuľku (tiež ich nezabudneme ochutiť).

Do vymastenej misy vrstvíme striedavo mäso, zemiaky, a cibuľu, vytvoríme tvar harmoniky.

Prikryjeme a do rúry vyhriatej na 200 stupňov dáme piecť na 15 minút.

Potom vyberieme a podlejeme bujónom rozpusteným vo vode.

Dusíme zakryté 25 minút, podlejeme pivom a dusíme ďalších 25 minút.

Potom odokryjeme a necháme zapiecť.

Výsledok! :-)

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Najlepšie recepty na dnes