plny-hrniec_transparent_negativ.png

Švédske mäsové guľky ako v IKEA: Zabudnite na vyprážané fašírky, toto je fantastické – zbláznila sa do nich celá rodina (RECEPT)!

Nikdy si ich nenechám ujsť a konečne si ich môžem dopriať aj doma.

Ak tiež neviete odolať v tejto dobrote a tešíte sa na ňu ešte viac, ako na nábytok, určite vás poteším. :-)

 

 

Potrebujeme:

250 g mletého bravčového mäsa

250 g mletého hovädzieho mäsa

1 vajce

1 bielok

1 cibuľku nakrájanú nadrobno

1 uvarený zemiak

200-300 ml sladkej smotany

1-2 strúčiky cesnaku

Soľ a korenie podľa chuti

Maslo

Omáčka:

Maslo

100 ml sladkej smotany (ideálne smotanu na šľahanie)

200 ml mäsového vývaru

2 lyžičky worcesterskej omáčky (prípadne podľa chuti)

1 lyžicu haldkej múky

Soľ

Čierne korenie

Postup:

Na panvici si rozpustíme maslo.

 

 

Opražíme na ňom cibuľku.

Pridáme aj nadrobno nakrájaný cesnak.

Všetko spolu restujeme 5 minút.

 

 

Zložíme z plameňa a primiešame k strúhanke.

Primiešame aj nadrobno nastrúhaný zemiak, smotanu, vajíčko, bielok a nakoniec aj mäso.

Ochutíme soľou a korením.

 

 

 

Hmotu je dobré miesiť aspoň 5 minút.

Guličky by naozaj mali byť malé – asi 2,5 cm.

 

Guličky uložíme na plech vymastený trochou oleja a vložíme na 1 hodinu do chlaničky.

Ak nemáte hodinu času, vložte ich na 25 minút do mrazničky.

 

 

Rúru nastavíme na 200 stupňov a guličky vložíme do rúry.

Pečieme asi 20 minút, alebo dovtedy, kým nie sú guličky dostatočne prepečené.

 

Na omáčku rozpustíme na panvici maslo.

Potom primiešame múku.

 

 

Pár minút spolu varíme za stáleho miešania.

Potom primiešame aj vývar, worcesterskekú omáčku.

Prevaríme za stáleho miešania.

Ako posledné primiešame smotanu a do tejto omáčky vložíme aj mäsové guľky.

 

 

Necháme chvíľu povariť v tejto omáčke a ochutíme soľou a korením.

 

Podávame s cestovinou alebo inou prílohou podľa chuti.

 

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

 

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes