plny-hrniec_transparent_negativ.png

Švédska mandľová maškrta ako v IKEA: Len 3 prísady na cesto a žiadna múka – zbláznila sa do nej celá rodina (RECEPT)!

Vynikajúci recept na tradičný švédsky dezert s jemného cesta a maslového krému. Je tak fantastický, že naň chodíme pravidelne do obchodu Ikea, avšak v tomto období si ho môžete ľahko pripraviť aj doma podľa receptu z youtube. 

Vynikajúci recept na tradičný švédsky dezert s jemného cesta a maslového krému.

 

 

Je tak fantastický, že naň chodíme pravidelne do obchodu Ikea, avšak v tomto období si ho môžete ľahko pripraviť aj doma podľa receptu z youtube.

Potrebujeme:

Cesto:

4 bielka

140 g mandlí

80 g kr. cukru

Náplň:

4 žĺtky

70 gramov kr cukru

4 g vanilkového cukru

100 ml smotany na šľahanie

125 g masla

50 g mandľových vločiek na posypanie

Ďalej:

Forma na pečenie: 20 cm

Postup:

 

 

Vajcia rozdelíme na bielky a žĺtky.

Bielky vyšľaháme so štipkou soli a s cukrom na sneh.

Do snehu ručne vmiešame orechy. Bielkové cesto rozdelíme na polovicu.

Každú časť cesta navrstvíme do samostatnej formy vystlanej papierom na pečenie.

 

 

Pečieme 20 – 25 min pri 180 C.

Necháme vychladnúť, potom opatrne oddelíme od okrajov formy a vyberieme.

Na krém si metličkou zmiešame žĺtky s cukrom a vanilkovým cukrom, pridáme smotanu a preložíme na plameň. Uvaríme hustý puding, ktorý necháme pod fóliou vychladnúť.

Zmäknuté maslo našľaháme a potom po častiach zašľaháme žĺtkový krém.

 

 

Krém natrieme medzi vychladnuté láty cesta a vrch dezerta ozdobíme zvyškom krému.

Nakoniec si na suchej panvici opečieme mandle.

Mandle použijeme po celej ploche dezertu.

Tipy:

Do cesta môžete pridať nasekané orechy, kokos alebo sušené ovocie.

Cesto môžete pred pečením potrieť vajíčkom, aby bolo lesklé.

Tortu môžete piecť aj vo formách na muffiny.

Upečenú tortu môžete skladovať v uzatvárateľnej nádobe pri izbovej teplote.

Experimentujte s rôznymi receptami a technikami, aby ste našli svoj obľúbený spôsob, ako vylepšiť švédsku mandľovú tortu.

Tu je niekoľko konkrétnych receptov na vylepšenie švédskej mandľovej torty:

Torta s kokosom: Do cesta pridajte kokosovú múku a kokosové mlieko. Tortu plňte kokosovým krémom a ozdobte kokosovými lupienkami.

Torta s orechmi: Do cesta pridajte nasekané vlašské orechy alebo mandle. Tortu plňte maslovým krémom s orechmi a ozdobte orechmi.

Torta s ovocím: Do cesta pridajte nasekané sušené ovocie, ako napríklad sušené slivky alebo brusnice. Tortu plňte ovocnou plnkou a ozdobte čerstvým ovocím.

Torta s čokoládou: Do cesta pridajte kakaový prášok a čokoládové kúsky. Tortu plňte čokoládovým krémom a ozdobte čokoládovou polevou.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

 

 

Najlepšie recepty na dnes