Ak máte radi chuť čokolády, tento dezert je ako pre vás. Sýta krémová chuť, ktorá sa rozplýva na jazyku a dokonale ulahodí vašim chuťovým pohárikom.
Potrebujeme:
4 veľké vajcia (izbovej teploty)
80 g krupicového cukru
1 ČL vanilkovej esencie
40 ml mlieka
40 ml slnečnicového oleja
90 g hladkej múky
4 g prášku do pečiva (jedna lyžička)
mletá škorica podľa chuti
30 g kakaového prášku
Na krém
60 g čokolády + 4 polievkové lyžice šľahačky
240 ml šľahačkovej smotany
70 g práškového cukru
1 ČL kakaového prášku
Postup:
1. Opatrne oddeľte vaječné bielky a žĺtky.
2. Bielka vyšľahajte na tuhý sneh.
3. Žĺtky s cukrom vyšľahajte do peny.
4. Do žĺtkovej peny pridajte vanilkový extrakt, mlieko a olej. Vymixujte.
5. Pridajte preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva, kakaovým práškom a škoricou. Vymiešajte do hladka.
6. Do cesta jemne primiešajte bielkový sneh .
7. Plech si vysteľte papierom na pečenie (rozmer plechu 30 x 40 cm). Cesto rovnomerne navrstvite a rozotrite tak, aby bol povrch hladký.
8. Pečte asi 10 minút v predhriatej rúre na 180 ° C.
9. Vyklopte upečený plát na nový papier na pečenie, ktorý si posypte kakaovým práškom. Opatrne odstráňte papier z upečenej strany plátu.
10. Hneď po upečení a preklopení plát zrolujte za pomoci papiera na pečenie a nechajte vychladnúť.
11. Teraz si pripravte krém. Čokoládu si roztopte vo vodnom kúpeli a zmiešajte so 4 lyžicami šľahačkovej smotany. Nechajte mierne vychladnúť.
12. Zvyšok šľahačkovej smotany vyšľahajte a postupne zašľahajte práškový cukor.
13. Pridajte k šľahačke rozpustenú čokoládu. Miešajte mixérom pri nízkej rýchlosti, až kým nebude krém hladký.
14. Roládové cesto rozprestrite a potrite hrubou vrstvou krému.
15. Potom znovu zrolujte.
16. Zabaľte roládu do papiera na pečenie a nechajte ju asi hodinu v chlade.
17. Potom ju nakrájajte a poukladajte na tanier. Môžete ju ešte ozdobiť krémom, alebo ovocím. Dobrú chuť!