Nekysnuté svadobné mini-koláčiky z Moravy: Sú také jemné a mäkučké, že by sme ich jedli aj každý deň!

1382 0

Moja svokra ich pečie na svadby pre celú dedinu. Sú vynikajúce a to nielen na slávnostnú príležitosť.

Potrebujeme (na cca 160-170) kusov:

1 kg hladkej múky

4 žĺtky

500 ml mlieka

150 g cukru krupice

400 g majonézy

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

½ lyžičky soli

2 kocky sroždia

1 lyžičku vanilkovej arómy

Postup:

Kvasnice si rozdrobíme, pridáme 2 lyžičky cukru a nalejeme asi 200 ml teplého mlieka. Počkáme, kým vyjde kvások.

V inej miske zmiešame múku, zvyšný cukor a mlieko, v ktorom sme si rozmiešali žĺtky. Pridáme aj kvások, majonézu a vypracujeme jednotné cesto – ak sa vám zdá príliš tekuté, pokojne pridajte o niečo viac múky (napríklad, ak máte väčšie žĺtky).

Cesto by mali byť vláčne a dobre sa s ním pracuje. Cesto rozdelíme na niekoľko kúskov a každý rozvaľkáme do tvaru kruhu. Pomocou pohára vykrajujeme kruhy. Na každý kruh môžeme navrstviť trochu náplne alebo napríklad len uložiť kúsok sušeného ovocia. Zabalíme a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Ja som už pripravovala aj celkom bez náplne, len s polevou a boli veľmi dobré – ako sladké pagáčiky.

Kým sa rúra zahreje, necháme na plechu podrásť. Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 15 minút – čím menšie sú koláčiky, tým rýchlejšie sa upečú. Nakoniec zvyknem ešte potrieť polevou – ja mám najradšej rumovú. 250 g práškového cukru zmiešame s 3 lyžičkami rumu a 2 lyžičkami horúcej prevarenej vody. Miešame, kým zmes nezhustne. Každý koláčik jednoducho potrieme polevou.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Jolana D.

Témy:


Pridajte svoj komentár